Radar · Djurrätt

Vargens skyddsstatus diskuteras inte i miljörådet

Varg.

EU-kommissionen och jordbruksministrarna har drivit frågan att vargens skyddsstatus ska sänkas från strikt skyddad till bara skyddad. Detta så att den ska bli lättare att jaga och konflikterna med jordbrukare ska minska.

EU-kommissionen har kritiserats för att inte bygga argumenten att vargen är på stark framfart i Europa med vetenskapliga fakta och ordförande Ursula von der Leyen har anklagats för att driva en personlig vendetta mot vargen, efter att hennes prisbelönta ponny Dolly dödats.

Planen var att frågan skulle snabbehandlas och skyddet sänkas redan till sommaren. Men för ett par veckor sedan stod det klart att det inte skulle hinnas med någon omröstning i Bernkonventionen. Arbetsgruppen som hanterar frågan på tjänstemannanivå har inte den majoritet som behövs för att gå vidare, rapporterade ATL.

Frågan har flera gånger diskuterats som viktig under jordbruksministrarnas möten, men har ännu inte lyfts i ansvariga miljörådet. Dagordningen för nästa miljörådsmöte den 17 juni presenterades i veckan. Där står vargens skyddsstatus inte med. Nästa möte hålls om tre månader. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV