Radar · Fred

Ökad press på stoppad vapenexport efter attack mot hjälparbetare

De sju hjälparbetarna som dödades i en israelisk drönarattack.

Pressen ökar på länder som exporterar vapen till Israel, efter att den dödliga attacken mot en hjälparbetarkonvoj väckt bestörtning, inte minst i Storbritannien. Också FN kräver i dag ett stopp för all vapenförsäljning till Israel.

Mycket tyder på att de sju hjälparbetare från organisationen World central kitchens som dödades i en israelisk drönarattack på måndagen utsattes för ett avsiktligt angrepp. Bland annat har CNN och BBC geolokaliserat videoklipp och bilder av de tre bilarna och konstaterat att de attackerats individuellt, då de färdades utspridda med 2,4 kilometer mellan det första och det sista fordonet. Åtminstone en av bilarna var tydligt markerad med hjälporganisationens logga.

Bland de omkomna fanns tre britter, och i veckan har brittiska media haft braskande löpsedlar som basunerar ut att det är ”nog!” DN rapporterar att 600 akademiker har skrivit under ett öppet brev till premiärminister Rishi Sunak om att det är dags att stoppa den brittiska vapenexporten till Israel, och Liberaldemokraterna och skotska SNP kräver ett totalstopp för vapenexporten. På torsdagen talade USA:s president Joe Biden med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu – som kallat attacken ”oavsiktlig” – och Israel ska nu öppna gränsen på två ställen för att släppa fram humanitär hjälp, skriver The Independent

Enligt The Guardian var det en drönare av modellen Hermes 450 som avfyrade missilerna som träffade bilarna. Den tillverkas av det israeliska företaget Elbit, som Sverige har flera avtal med och som bland annat Vänsterpartiet och flera organisationer och nätverk vill se upprivna.

Samtidigt godkände i dag FN:s råd för mänskliga rättigheter en resolution som kräver ett stopp för all vapenförsäljning till Israel. Västländerna var splittrade, rapporterar ABC News, bland annat röstade USA och Tyskland emot resolutionen. Sverige sitter inte med i rådet, som länderna måste ansöka till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV