Radar · Utrikes

Sju internationella hjälparbetare dödade i flygattack i Gaza

Passen från hjälparbetarna som dödades i flygräden.

Flera utländska medborgare dödades i ett flyganfall när de var på väg att dela ut mat i Gaza. Detta trots att hjälporganisationen meddelat israeliska styrkor om sin färdväg.

Hundratusentals av Gazas invånare lider av hunger och är i stort behov av förnödenheter. Israel har spärrat av Gazas gränser men har tillåtit leveranser via havet vid två tillfällen.

Det var en av dessa som organisationen World central kitchen (WCK) hade hämtat upp och skulle leverera till Gazaborna.

Gruppen, som fraktade 100 ton mat, ska ha varit i kontakt med israelisk militär och reste i fordon märkta med organisationens namn. Trots det attackerades konvojen i en flygattack.

De omkomna kommer från Storbritannien, Polen, Australien och Palestina, samt en person med dubbla medborgarskap från USA och Kanada.

“Det här är inte bara en attack mot WCK, det här är en attack på humanitära organisationer som verkar i de allra värsta områdena där mat används som ett vapen i krig. Det är helt oförlåtligt,” skriver World central kitchens vd Erin Gore i ett pressmeddelande.

Hon är starkt kritiskt mot attacken och lägger skulden på israels militär:

“Jag är förkrossad och förskräckt att vi, World central kitchen och världen, har förlorat så vackra liv idag i en målmedveten attack utförd av IDF (Israel defence forces)”.

Avbryter hjälpen

World central kitchen skriver att de omedelbart avbryter all verksamhet i området.

Officiella uttalanden som fördömer attacken har kommit från flera länder.

Israels militär har meddelat att den kommer att genomföra en noggrann utredning för att undersöka hur attacken har kunnat ske.

Under tisdagen meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att hjälparbetarna i Gaza dödades av i ”oavsiktlig attack” av israeliska styrkor.

– Tyvärr inträffade under den senaste dagen en tragisk incident med en oavsiktlig attack från våra styrkor mot oskyldiga människor i Gazaremsan, sade han i uttalandet, rapporterar SVT.

Enligt Hamas-kontrollerade myndigheter har över 32 000 människor dödats i Gaza efter attacken den 7 oktober 2023.

Artikeln har uppdaterats

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV