Zoom

Återställ våtmarker var måltavla när marinen övade närförsvar

Under övningen låtsades marinen att den konfronterades av aktivister från Återställ våtmarker.

Vid en övning i Stockholms skärgård låtsades marinen att aktivister från Återställ våtmarker hade tagit sig nära deras skepp. Det avslöjar en ljudupptagning som Expressen har publicerat.
– Det är en absurd situation att marinen övar angrepp mot fredliga klimataktivister, säger Helen Wahlgren, presskontakt för Återställ våtmarker.

På ett klipp som Expressen har släppt hörs svenska marinen öva närförsvar i Skärgården i söndags. Under övningen har ett minröjningsfartyg radiokontakt med en ribbåt där det finns personer som låtsas vara klimataktivister. Eftersom kommunikationen skedde via en civil VHF-radiokanal kunde människor som befann sig i närheten lyssna in på vad som sades även om ljudkvalitén var dålig.

När “aktivisterna” kommer för nära varnas de av fartyget att de kan utsättas för eldgivning, varpå dessa utger sig för att vara från rörelsen Återställ våtmarker. Bland annat ropar de något om att “åka hem igen och återställa våtmarker”, samt att “ni är vid en perfekt fauna med lekande djur som inte vill ha med er att göra”.

Återställ våtmarker har reagerat kraftigt på att utmålas som ett potentiellt hot för marinen.

– Vi på Återställ våtmarker tycker det här är extremt allvarligt och anmärkningsvärt. Vi undrar var direktiven kommer ifrån hos Försvarsmakten. Nu är det material som har läckt ut, men vi tolkar det som en uppenbar upptrappning mot aktivistgrupper som utför fredligt civilt motstånd, säger Helen Wahlgren.

Helen Wahlgren, presskontakt vid Återställ våtmarker ser marinens övning som ett tecken på att repressionerna mot klimatrörelsen hårdnar
Helen Wahlgren, presskontakt vid Återställ våtmarker ser marinens övning som ett tecken på att repressionerna mot klimatrörelsen hårdnar. Foto: Privat

Fått motta dödshot

Hon berättar att redan fem minuter efter att Expressen hade lagt ut materialet fick Återställ våtmarker sitt första dödshot via mejlen. Hon ser det som en skrämmande utveckling att marinen utnyttjar en ickevålds-grupp i sina övningar.

– Vad de signalerar till allmänheten är att om man genomför en fredlig demonstration ska man ses som ett säkerhetshot. Men det största säkerhetshotet vi har är ju klimatkollapsen. Istället för att ge sig på demonstranter borde försvaret satsa på att krissäkra Sverige.

Huruvida meningsutbytet i övningen var på skoj eller inte spelar mindre roll, tycker Helen Wahlgren. Bara det faktum att man använder klimataktivister i rollen som motståndare visar på hur samhällsklimatet har förändrats, menar hon.

– Den stora frågan man kan ställa sig är vart Sveriges demokrati är på väg. Rätten att samlas och protestera är grundlagsskyddad och är en vital del av en demokrati. För mig ringer det varningsklockor, samhället hårdnar och det gör det i smyg utan att vi ser det.

Förlöjliga aktivister

Brukar ni skrika saker som “sluta skräm djuren” vid era demonstrationer?

– Det gör vi definitivt inte. Det är så himla allvarligt att man förminskar och förlöjligar klimataktivister. Det är patetiskt och de gör sig själva till åtlöje, säger hon och tillägger:

– Vi har gjort långsamma demonstrationer och har då bara ropat “förbjud torvbrytning” och “Återställ våtmarker”.

Helen Wahlgren berättar att sådana här påhopp, även om det kommer från en försvarsgren inom Försvarsmakten, inte förändrar någonting i grunden för hur de kommer att agera framöver.

– Det påverkar oss inte, vi kommer inte kliva tillbaka och sluta med våra protester.

Återställ våtmarker har genomfört en rad långsamma demonstrationer
Återställ våtmarker har genomfört en rad långsamma demonstrationer. Foto: Återställ våtmarker

Marinen medger övningen

Marinen har medgivit att den har använt Återställ våtmarker i övningen som ett exempel på hur besättning ska agera om en ribbåt med aktivister kommer för nära.

– Ja, precis, men även närförsvar. Då övar man på den här proceduren. Hur man anropar, vad man säger, när man säger vad, säger Melina Westerberg, kommunikationschef för marinen, till Expressen.

Helen Wahlgren tycker att det är underligt att inte fler har uppmärksammat det här påhoppet på klimataktivister.

– Jag tror det beror på att media fortfarande inte tar sitt moraliska ansvar att rapportera om klimatkatastrofen i tillräckligt hög grad. När man inte reagerar på den här typen av repressioner mot klimatrörelsen eldar man på motståndet mot oss.

Hårda domar

Syre har tidigare rapporterat om hur klimataktivister har fått hårda domar efter aktioner, bland annat dömdes en minderårig aktivist för sabotage, en dom som senare ändrades av Svea hovrätt.

Rätten resonerade i domen “att det inte har handlat om en så allvarlig störning av den allmänna samfärdseln som får anses ha avsetts med bestämmelsen om sabotage”.

Den här typen av förvirring vad som gäller kring de nya lagarna har även Återställ våtmarker drabbats av.

– Vi har gått i långsamma demonstrationer och hur polisen agerar och tolkar lagarna är helt olika dag för dag. Ena dagen är demonstrationen laglig, andra dagen är den olaglig. Man anhöll sjutton demonstranter för sabotage nyligen då de gick i en demonstration från Alvik. Man undrar ju vart vi är på väg.

Helen Wahlgren menar att de hårda domarna är tecken på den repression som klimatrörelsen utsätts för just nu. Hon tycker att Sverige bör följa de direktiv som har satts upp av Europadomstolen, och som säger att demonstrationer bör tillåtas även om de är störande.

– Det finns en dom från EU:s håll som säger att man i det längsta bör undvika att ge klimataktivister sådana här allvarliga brottsmisstankar. De här demonstrationerna ska tillåtas vara störande. De ska också tillåtas få ha högre störning ju mer angeläget budskapet är. Det finns inget mer angeläget budskap än att vi måste göra allt vi kan för att minska utsläppen.

Läs mer:

Klimataktivister döms för sabotage: ”Vi kommer fortsätta göra motstånd”

Hårdare tag mot klimataktivister