Radar · Arbetskritik

Appförare strejkar: ”En make or break-situation”

Bild från en av Taxiunionens tidigare demonstrationer i Stockholm i december.

På tisdag går förare för appföretagen Uber och Bolt återigen ut och demonstrerar i Stockholm, Malmö och Göteborg. Förarna uppmanas även att gå offline i apparna under ett dygn, i protest mot ohållbara arbetsförhållanden.

”Ska man i Sverige i dag behöva arbeta 70-80 timmar, 6-7 dagar i veckan, för att få ihop pengar till sitt leverne?”

Den frågan ställer den ideella föreningen Taxiunionen i ett pressmeddelande, där de tillkännager att de planerar strejker och demonstrationer i Malmö, Stockholm och Göteborg på tisdag.

Inspiration från Storbritannien

Taxiunionen har redan under hösten börjat uppmana förare till att organisera sig, efter att appförare i andra europeiska länder har ställt krav på bättre arbetsvillkor – och fått igenom flera förbättringar.

I november träffades svenska och brittiska appförare i Husby för att byta information och erfarenheter kring hur man kan organisera sig för att kräva bättre arbetsförhållanden. Kort därefter höll Taxiunionen en demonstration i Stockholm för att visa att man menar allvar med sina krav på bättre arbetsvillkor och för att uppmärksamma allmänheten på problemen.

– Om folk vet hur förarna har det får de större förståelse för varför det behövs förändringar, det är viktigt. Jag tror inte Uber och Bolt kommer reagera, men det tar inte slut med det här, och frågan är mycket större. Sådana här företag underminerar arbetsvillkoren för människor i hela EU, sade Taxiunionens John van Dinther till Syre, i samband med demonstrationen.

Förhandling med Uber

Men nu har representanter från Taxiunionen till slut kallats till förhandling med Uber. Förhandlingen kommer att hållas på tisdag, samma dag som de planerade demonstrationerna. Föreningen har även bjudit in representanter från arbetsmarknadsdepartementet till att närvara vid mötet.

”Detta tillfälle är en ”make or break”-situation för alla förare och deras familjer. Apptaxiförarna har drabbats hårt av den rådande ekonomiska krisen, särskilt av de rekordhöga priserna på drivmedel och el. Våra medlemmar har inte tid med eller tålamod med utsiktslösa samtal. Det är bortkastad tid. Våra förare måste se en förändring nu!” skriver Taxiunionen i pressmeddelandet.

Brittiska apptaxiförare i Husby – gemensam kamp för bättre villkor

Taxiappförare organiserar efter brittisk modell

Britta Söderberg

#Arbetskritik #Uber #Bolt #Gig-ekonomi