Radar · Djurrätt

Åtal väckt i slakteriskandalen 

Två personer åtalas för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Åtal är nu väckt i den så kallade slakteriskandalen, där hemliga kameror avslöjade systematisk misshandel av djur 2021. Men lagstiftning om obligatorisk kameraövervakning i slakterier dröjer.

I januari 2021 avslöjade organisationen Djurrättsalliansen att djur utsattes för otillbörligt lidande på ett Krav-slakteri i Skåne. Det handlade om i första hand grisar som misshandlades, och det hela blev känt tack vare de kameror som aktivisterna hade placerat ut i lokalerna. Nu har åklagaren väckt åtal i ärendet, skriver World animal protection i ett pressmeddelande.

De två män som åtalas för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen har enligt åklagaren systematiskt utsatt 107 grisar och två kor för lidande. Vid fem tillfällen ska misshandeln ha utförts med tillhyggen, och vid 107 tillfällen ska djur ha avlivats utan tillräcklig bedövning.

– Det som också är anmärkningsvärt i det här fallet är att det verkar som att de medvetet har gömt bevis när inspektör varit på plats, säger kammaråklagare Emma Adolfsson till ATL om de åtalade.

Slakteriet lade ner efter avslöjandet, som fick mycket uppmärksamhet när bildmaterialet visades i tv, men det har alltså tagit två och ett halvt år att väcka åtal mot de misstänkta männen, bland annat på grund av åklagarbyten.

Bred enighet för kamerabevakning

Avslöjandet fick också till följd att regeringen tillsatte en utredning om obligatorisk kamerabevakning på landets slakterier. I sitt betänkande föreslår utredaren att kamerabevakning ska införas, dock utan krav på ljudupptagning. Förslaget är fortfarande under beredning.

– Ministern är skyldig att bereda alla förslag, men det är frustrerande att inte förslaget har skickats ut på remiss än. I nuläget vet vi inte om ministern kommer att gå vidare med det eller slänga det i papperskorgen. Det finns en bred enighet, från köttföretagen till djurskyddsorganisationerna, om att kamerabevakning ska införas, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World animal protection, i pressmeddelandet.

Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, säger i ett uttalande att deras avslöjande verkligen har engagerat människor.

– Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet. Men det som upprört de flesta är inte djurskyddsbrotten, utan vad filmerna till störst del visar: hur helt laglig slakt går till. Djur går en brutal död till mötes på alla slakterier. Lösningen är att sluta se djur som produkter, och välja att äta växtbaserad mat. 

Läs mer: 

Två år sedan slakteriskandal – fortfarande inget åtal

Efter avslöjande om djurplågeri – Krav-märkt slakteri lägger ner

Bilder från svenskt Krav-slakteri avslöjar tortyr