Radar · Djurrätt

Efter avslöjande om djurplågeri: KRAV-märkt slakteri lägger ner

KRAV-slakteriet i södra Sverige lägger ner sin verksamhet efter avslöjandet om hur djur utsätts för tortyrliknande handlingar.

I veckan släppte TV4 Nyheterna ett omfattande bildmaterial från ett KRAV-märkt svenskt slakteri, där man kunde se hur djur bland annat slogs med kedjor och sparkades i huvudet. Nu tvingas slakteriet att lägga ner verksamheten.

På film- och bildmaterialet från det KRAV-certifierade slakteriet i södra Sverige kan man bland annat se hur djur som fortfarande är vid medvetande utsätts för grov, tortyrliknande behandling, vilket Syre berättade om i tisdags. På en av filmerna ser man bland annat hur en person slår grisar med en kedja och stampar dem i ansiktet.

Nu meddelar Livsmedelsverket att slakteriet lägger ner sin verksamhet, rapporterar TV4 Nyheterna, som avslöjade djurplågeriet i veckan.

Länsstyrelsen Skåne uppger att en av personerna som syns i materialet nu har identifierats och fått sitt kompetensbevis indraget, vilket innebär att personen förbjuds att slakta framöver.

– Vi kommer såklart fortsätta att utreda och besluta om långsiktiga beslut så den här personen inte kommer att ha med djur att göra i framtiden. Vi kommer även granska företaget och ansvariga där och göra en polisanmälan om djurplågeri och försöka identifiera övriga på filmerna, säger Henriette Bonde Nordström, chef för djurskyddsenheten Länsstyrelsen Skåne, till tv-kanalen.

Djurrättsalliansen: "Stor seger"

Organisationen Djurrättsalliansen som samlade in det omfattande materialet som totalt täcker tio dygn under de senaste åren genom olagligt monterade kameror, beskriver det som en seger att slakteriet nu stängs ner.

– I nuläget är det svårt att ta in att inga fler djur i alla fall på det här slakteriet ska behöva genomlida det fruktansvärda våra filmer visar. Det är såklart många känslor och en lättnad, även om det inte innebär slutet för att djur brutalt kommer att fortsätta att dödas på andra slakterier. Men det är givetvis en stor seger som visar att vi verkligen gör skillnad för djuren och att de metoder vi använder är nödvändiga, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Välkomnar kameraövervakning

Enligt Länsstyrelsen Skåne har behandlingen av djuren som syns i bildmaterialet inte upptäckts under de kontroller som har genomförts och nu välkomnar man ständig kameraövervakning för att säkerställa att slakterier följer djurskyddsreglerna.

– Man har redan i andra länder börjat med en laglig kameraövervakning på slakterier, så jag tror absolut att det är en bra metod att gå, säger Henriette Bonde Nordström.

Läs mer: Djur får sparkar och slag på svenskt Krav-slakteri