Radar · Djurrätt

Djur får sparkar och slag på svenskt Krav-slakteri

Bilder från ett svenskt, Kravmärkt slakteri avslöjar tortyrliknande förhållanden.

Djur slås med kedjor, blir sparkade i ansiktet och får bevittna när andra djur förlorar medvetandet. Allt detta sker på ett Krav-märkt slakteri i Sverige, avslöjar bilder som Tv4 Nyheterna släppt ikväll.

Slakteriet i södra Sverige är Krav-märkt, vilket ställer krav på att djuren inte ska utsättas för onödig stress. Men bilderna inifrån, där även djur som inte är uppfödda ekologiskt slaktas, visar förskräckliga, tortyrliknande förhållanden där djuren sparkas i ansiktet och slås med kedjor när de fortfarande är vid medvetande. Köttet härifrån säljs på många platser i landet.

Grisarna som bedövas med elektricitet innan de slaktas ska enligt länsstyrelsen maximalt hänga i 20–30 sekunder efter bedövningen till att halsen skärs upp. Men en filmsekvens från slakteriet visar ett fall där en gris får hänga i mer än tio minuter, uppger TV4 Nyheterna. Det ökar risken för att grisen ska återfå medvetandet.

– Det här är ju ren misshandel av oskyldiga djur och det är deras sista stund i livet som de får uppleva de här sakerna, säger Johan Beck-Friis, generalsekreterare för Svenska djurskyddsföreningen, till Tv4 Nyheterna.

Hemliga övervakningskameror

Det är organisationen Djurrättsalliansen som har delat de chockerande bilderna efter att aktivister från organisationen satt upp övervakningskameror i lokalerna. Film- och bildmaterialet omfattar totalt tio dagar från slakteriet som har utspelat sig på slakteriet under de senaste åren. De nyaste bilderna är tagna för knappt en månad sedan.

– Det här hade aldrig kunnat nå allmänhetens ögon och djurens livsöden hade aldrig kunnat berättas om vi inte valt att gå in genom en öppen dörr, montera upp en kamera och sen ta ned den, säger Malin Gustafsson på Djurrättsalliansen.

Slakteriets ägare säger till TV4 Nyheterna att bilderna är flera år gamla, vilket inte stämmer enligt tv-kanalen, som hänvisar till en av de anställda på slakteriet som syns med en ny tatuering.

Länsstyrelsen: Fundera på videoövervakning

Enligt länsstyrelsen i Skåne har förhållandena som avslöjas inte upptäckts  under de kontroller som har genomförts på slakteriet, varken av länsstyrelsen eller Livsmedelsverket.

– Att hantera djur som vi ser på filmen är helt oförsvarbart, vi kan aldrig acceptera det, säger Mattias Gårdlund, inspektör på länsstyrelsen i Skåne till tv-kanalen.

Han menar att man bör fundera på om det kanske är nödvändigt med en  ständig videoövervakning på slakterierna, som i en rad andra europeiska länder, för att säkerställa ett gott djurskydd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV