Radar · Djurrätt

Två år sedan slakteriskandal – fortfarande inget åtal

För två år sedan avslöjade Djurrättsalliansen tortyrliknande förhållanden på ett svenskt Krav-slakteri.

Två år har nu gått sedan Djurrättsalliansen via omfattande bildmaterial avslöjade hur djur på ett Krav-märkt svenskt slakteri utsattes för plågsamma övergrepp, bland annat slag med kedjor och sparkar i huvudet. Men fortfarande har inget åtal väckts.
– Fall som rör icke-mänskliga djur tenderar att inte prioriteras, säger Malin Gustafsson, talesperson för organisationen.

Det var i januari 2021 som TV4 Nyheterna publicerade film- och bildmaterialet, insamlat av organisationen Djurrättsalliansen, med hjälp av övervakningskameror. Dokumentationen avslöjade bland annat hur djur på det svenska Krav-slakteriet i Skåne utsattes för tortyrliknande förhållanden. Bland annat sparkades de i ansiktet och slogs med kedjor när de fortfarande var vid medvetande, vilket Syre rapporterade om då.

Avslöjandet ledde till starka reaktioner på många håll och bara två dagar senare tvingades slakteriet att lägga ned verksamheten. I samband med att materialet offentliggjordes lämnade även Djurrättsalliansen in en anmälan med filmmaterialet till länsstyrelsen i Skåne, som i februari 2021 åtalsanmälde fyra personer som arbetade på slakteriet för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Men trots att nästan två år har gått sedan anmälan, har fortfarande inget åtal väckts i fallet – som nu är inne på sin femte åklagare, understryker Djurrättsalliansen i ett nytt uttalande. Det inte är första gången som djur nedprioriteras, understryker organisationen.

– Avslöjandet har verkligen engagerat människor. Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet och vad domen blivit. Tyvärr är detta något vi har sett tidigare, att fall som rör icke-mänskliga djur tenderar att inte prioriteras, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Organisationen beskriver det som en seger att det aktuella slakteriet tvingades lägga ned, men menar att djur dödas våldsamt på alla slakterier – även där det inte förekommer några brott enligt lagboken.

– Ordet slakt målar inte upp bilden av det våld och övergrepp som dödandet av andra djur faktiskt är. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten, utan på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden. När filmerna visades i medierna varnades tittarna för ”starka bilder”, och att vi inte ens kan se hur vår så kallade ”mat” blir till, för att det är för våldsamt, borde säga tillräckligt för att man ska förstå hur fel det vi gör mot djuren är, säger Malin Gustafsson.

Läs mer: 

Efter avslöjande om djurplågeri: KRAV-märkt slakteri lägger ner

Djur får sparkar och slag på svenskt Krav-slakteri

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV