Radar · Miljö

Svenska aktivister ansluter till skogsaktion i Finland

Aktivister från Sverige och Finland vill att myndigheterna tar ansvar för förstörelsen i de nordiska barrskogarna.

Efter en åtta kilometer lång nattlig vandring har sju aktivister från Sverige nu slagit läger långt ute i skogen vid Aalistunturi i norra Finland. Tillsammans med aktivister från den finska Skogsrörelsen kräver de att myndigheter tar ansvar för förstörelsen i de nordiska barrskogarna.

Varje måndagsnatt de senaste tre veckorna har aktivister från den finska Skogsrörelsen pulsat nästan en mil i snön för att slå läger på vägen till de pågående skogsavverkningarna vid Aalistunturi, i närheten av Rovaniemi i finska Tornedalen.

– Vi är här för att Finlands statliga skogsbruk är oacceptabelt och måste förändras. Både skogsbruket och vår syn på skogen i allmänhet är i förändring. Förändringarna är inte ett hot mot skogsbruket, de är nyckeln till skogsbrukets överlevnad, säger aktivisten Aura Niskanen från Rovaniemi i ett pressmeddelande.

”Civil olydnad skapar samtal”

Under natten till måndagen anslöt aktivister från bland annat svenska Skogsupproret till aktionen.

– Det planeras avverkningar av sammanlagt tusen hektar här. Det är viktigt att bevara ett sammanhängande landskap och inte hugga häromkring. Det här är ett landskap med värdefull gammal skog med höga naturvärden, säger Jakob Bower, en av aktivisterna på plats i naturreservatet, till Syre på måndagsförmiddagen.

Aktivisten Sofia Olsson från Sörmland menar att de svenska och finska skogarna hotas av samma saker.

– Förlust av gamla skogar och fragmentering av livsmiljöer samt överdriven avverkning, med andra ord intensivt skogsbruk. Båda länderna måste bli bättre och förstå naturens värde som mer än bara massa, säger hon i ett pressmeddelande.

Skogsupproret är en grupp inom Extinction rebellion som består av både samiska och icke-samiska aktivister. De kräver att Sveriges skogsbruk ska respektera samers rättigheter och ta klimat- och miljökrisen på allvar. Under förra året blockerade de bland annat en skogsavverkning i Juoksuvaara i Norrbotten och demonstrerade utanför Sveaskogs årsstämma.

Dessa aktioner är ett sätt att blåsa igång en viktigt debatt, menar Jakob Bower.

– Civil olydnad kan skapa samtal som inte hade uppstått annars, det vet vi sedan tidigare, säger han.

Polisen avlägsnade aktivister

Till den finska Skogsrörelsen hör bland annat aktivister från Elokapina – den finska grenen av Extinction rebellion – och Metsäkapina, skogsupproret. Aktivister från Greenpeace och naturförbundet för barn och unga, Luonto-Liitto har också deltagit i de senaste veckornas demonstrationer vid Aalistunturi, rapporterar svenska Yle.

Flera av aktivisterna greps vid den första demonstrationen i mitten av januari.

– Vi tänker inte ge upp. Jag känner att det är viktigt att vi återvänder och visar att vi inte backar fast de hotar oss med skadeståndskrav och annat, sade demonstranten Ida Korhonen som några dagar senare släpptes ur polisarresten i Rovaniemi, till Yle.

Det statliga affärsverket Forststyrelsens regiondirektör Samuli Myllymäki har tidigare sagt till Yle uutiset att avverkningsplanerna inte har förändrats av demonstrationerna.

– Vårt mål är att avverkningarna kan fortsätta.

Läs mer:

Aktivister fick Sveaskog att stoppa avverkning – för tillfället

Protester vid Sveaskogs bolagsstämma: ”Visar vårt missnöje”

Så skövlades sex generationers minnen när skogen höggs ned

Skogsmaskin tog sig förbi blockad – en person blev omhändertagen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV