Radar · Miljö

Aktivister fick Sveaskog att stoppa avverkning – för tillfället 

Skogsupproret är en del av klimatrörelsen Extinction rebellion.

I början av månaden begav sig aktivister från Skogsupproret återigen till Juoksuvaara i Norrbotten för att protestera mot Sveaskogs planerade skogsavverkning. Nu har företaget lovat att inte röra skogen förrän ett socialt samråd har genomförts. 
– Det visar att vi gör skillnad, säger aktivisten Lan Pham till Syre.

Syre har tidigare berättat om skogsavverkningarna i Juoksuvaara i Norrbotten, som ledde till stora protester redan under förra våren. Då blockerade aktivister från Skogsupproret och Fältbiologerna området i ett försök att få Sveaskog att avbryta en pågående skogsavverkning. Sveaskog lämnade området efter avverkningarna och sedan dess har det varit tyst, berättar Lan Pham från aktivistgruppen Skogsupproret.

– De har väl hoppats att vi ska glömma det. Men det är en långvarig kamp för oss, säger hon.

I början av juni i år fick Skogsupproret beskedet om att Sveaskog har lämnat in ännu en anmälan om avverkning i området.

– Då åkte 10-12 aktivister upp dit. Sedan dess har vi varit där och observerat, säger Lan Pham.

”Symbol för de sista skogarna”

Aktivisterna deltog också i ett möte med Sveaskog under veckan, som nu har lovat att vänta med avverkningarna.

– De lovade att inte avverka förrän efter ett socialt samråd, som planeras mot hösten. Det här visar att det egentligen inte krävs så mycket för att sätta press på Sveaskog. Det gäller att organisera sig i grupp och visa att det finns stöd för att skydda skogarna, säger Lan Pham. 

Varför är just den här skogen så viktig? 

– Det är den sista skogen på det här berget. Jag har aldrig någonsin sett så många och stora kalhyggen på samma plats. Det är en symbol för de sista skogarna i Sverige.

Sveaskogs kommunikatör Tobias Thomson säger till Norrländska socialdemokraten att han har respekt för att människor inte vill ha kalhyggen, vindkraft och gruvor nära sig, men att alla vill ha ström och produkter av trä och järn.

– Så på något sätt måste vi sätta detta i ett större sammanhang.

Han bekräftar också att ett socialt samråd kommer att ske.

– Normalt är sådana här avverkningar inte något vi håller socialt samråd kring. Men i det här fallet kommer vi att planera in ett sådant.

Läs mer: 

Så skövlades sex generationers minnen när skogen höggs ned

Skogsmaskin tog sig förbi blockad – en person blev omhändertagen