Radar · Miljö

Protester vid Sveaskogs bolagsstämma: ”Visar vårt missnöje”

Aktivister från bland annat Extinction rebellion och Skogsupproret demonstrerade utanför Sveaskogs bolagsstämma på onsdagseftermiddagen.

På onsdagen samlades flera personer från miljörörelsen utanför Sveaskogs kontor i Stockholm för att protestera mot bolagets affärsmodell.

Sveaskog har valt att enbart hålla årets bolagsstämma digitalt. Trots det anordnade aktivister från bland annat Skogsupproret och Extinction rebellion en manifestation utanför bolagets kontor i Stockholm på onsdagseftermiddagen.

”Sveaskog har beslutat att gömma sig bakom skärmen men det gör inte vi. Vi visar vårt missnöje offentligt, helt transparent”, skriver aktivistgruppen Skogsupproret i ett Facebook-inlägg.

Skogsupproret är en grupp inom Extinction rebellion som består av både samiska och icke-samiska aktivister. De kräver att Sveriges skogsbruk ska respektera samers rättigheter och ta klimat- och miljökrisen på allvar. 

”Sveaskog fortsätter att skövla svensk skog i en rasande takt. Istället för att skydda Sveriges sista gammelskogar och naturskogar, ersätts de med virkesåkrar. Detta är förödande för rennäringen i Sápmi, klimatet och den biologiska mångfalden”, skrev de på Facebook inför onsdagens manifestation.

Artikeln har uppdaterats.

Läs mer om Skogsupproret och Sveaskog:

Sveaskog vill bli miljöhjälte – men anklagas för ”skövling med finare ord”

Så skövlades sex generationers minnen när skogen höggs ned

Skogsmaskin tog sig förbi blockad – en person blev omhändertagen

Skogsaktivisternas blockad bröts upp