Radar · Inrikes

Kulturförening planerar koranbränning – i protest mot Nato

Kulturföreningen Apallarkernas ordförande Chris Makoundoul.

Kulturföreningen Apallarkerna har lämnat in en ansökan om att få bränna en koran utanför Turkiets ambassad nästa vecka – för att provocera fram ett stopp på Sveriges Nato-ansökan.
– Vi har inte något emot någon religion egentligen. Men det här är det enda sättet, säger föreningens ordförande Chris Makoundoul till Syre.

I mitten av januari eldade högerextremisten Rasmus Paludan upp en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm, vilket ledde till starka reaktioner – både från Turkiet och andra delar av världen.

Nu uppger Kulturföreningen Apallarkerna att de planerar en liknande aktion – i protest mot svenska regeringens Nato-ansökan.

”Apallarkerna motsätter sig detta då vi anser att det är ett brott mot Sveriges grundlag och rättspraxis som garanterar yttrande- och åsiktsfrihet. Det finns ett antal skäl till vårt motstånd, bland annat den ekonomiska kostnaden för Nato-medlemskapet och dess inverkan på områden som sjukvård, utbildning och brottslighet”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

”Enda sättet”

Genom att bränna koranen vill de provocera fram ett stopp på ansökan, säger kulturföreningens ordförande Chris Makoundoul till Syre.

– Det enda sättet att få stopp för det här är att Turkiet säger nej. Och Erdogan säger att så länge Sverige fortsätter att tillåta koranbränningar så kommer de inte släppa in oss.

Paludans koranbränning ledde till stor ilska och protester världen över. Vad tänker ni kring det?

– Det är lite kluvet. Vi har inte något emot någon religion egentligen. Det är synd att man ska behöva göra sig ovän med människor som man inte har något otalt med. Men det här är det enda sättet.

Kulturföreningen planerar att hålla koranbränningen utanför Turkiets ambassad torsdag den 9 februari klockan 12. Föreningens ansökan om polistillstånd har ännu inte godkänts i dag, fredag.

Läs mer:

Erdogan: Räkna inte med stöd till Natoansökan

Protester vid Sveriges ambassad i Bagdad

Tusentals demonstranter rasar mot Paludan

Hundratals trampade på Erdogan i protest mot Nato

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV