Radar · Utrikes

Tusentals demonstranter rasar mot Paludan

En bild på Paludan eldas upp under en demonstration i Istanbul på söndagen.

Rasmus Paludan fick knappt någon publik utanför Turkiets ambassad i Stockholm, där han eldade upp en koran under lördagen. Men efteråt har tusentals människor gått ut på gatorna och demonstrerat mot provokationen i Turkiet – och protester hörs även från andra delar av Mellanöstern.

På lördagen ställde sig högerextremisten Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad i Stockholm för att elda upp en koran. Polistillståndet för demonstrationstillståndet betalades av Chang Frick från Nyheter idag och SD:s sajt Riks, vilket Syre avslöjade tidigare i veckan.

Paludan fick dock knappt någon uppmärksamhet utanför ambassaden. Enligt TT var det bara ett 50-tal förbipasserande som stannade till, utöver journalister och poliser.

Omfattande protester

Nu har dock omfattande demonstrationer brutit ut i Turkiet, till följd av provokationen.

Under lördagen skedde flera protester utanför Sveriges ambassad och generalkonsulatet. Under söndagen fortsatte protesterna i bland annat Ankara, Istanbul och den sydöstra staden Batman, där tusentals människor har demonstrerat, enligt Expressen.

Koranbränningen har även väckt reaktioner i andra delar av Mellanöstern.

– Reaktioner har kommit från både starkt religiösa stater som Saudiarabien och mer sekulära stater, både vänner och fiender till Turkiet. Det här handlar om koranen, inte bara om Turkiet. I Egypten kallade man till exempel koranbränningen för ”skamlig”, i Qatar sade man att det var avskyvärt, säger Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén i ett inslag på söndagseftermiddagen.

I en intervju med DN i dag kritiserar även Fahrettin Altun, kommunikationschef för Erdogan, provokationen, som han jämför med Kristallnatten.

– Skulle svenska myndigheter avfärda även sådana fruktansvärda handlingar som yttrandefrihet i dagsläget? Samma sak gäller terrorpropaganda. Sverige har gjort vissa åtaganden i Madrid. Vi har hört svenska ministrar hävda att de redan har gjort allt de har lovat att göra. Uppenbarligen är det inte fallet, säger han till tidningen.

Läs mer:

Hundratals trampade på Erdogan i protest mot Nato

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Högerextrema Paludan vill bränna koran utanför Turkiets ambassad

#Paludan #Högerextremism #Turkiet