Radar · Basinkomst

Basinkomspilot i Wales drygt halvvägs – lovande tecken

Wales parlament Senedd fick i veckan en lägesrapportering om hur basinkomstprojektet för så kallade "care leavers" går.

Drygt halvvägs in i basinkomstprojektet i Wales som ger ungdomar ekonomisk möjlighet att ställa om till vuxenlivet kommer positiva signaler om förbättrad mental hälsa. 

Från juli förra året pågår ett basinkomstprojekt i Wales, som ger 635 ”care leavers” – ungdomar som levt i familjehem eller andra boenden i samhällets regi – en basinkomst på 1600 pund per månad innan skatt, motsvarande närmare 21800 svenska kronor.

Tanken är att ungdomar som fyller 18 år under perioden och är på väg mot ett självständigt vuxenliv ska kunna få en tryggare start. Drygt halvvägs in i projektet kommer lovande signaler.

– Jag skulle inte ha mat i mitt kylskåp. Jag skulle inte kunna ta en dusch. Jag har varit där och tänk att jag nu har ändrat allt det där bara för lite pengar. Det har förändrat allt, säger Jasmine, 18 år, en av de som deltagit i basinkomststudien, till Wales online.

Kommer få stöd efter projektets slut

I veckan uppdaterade Jane Hutt, minister för social rättvisa, det walesiska parlamentet om hur projektet går och hur man förbereder sig för att hjälpa ungdomarna när projektet slutar i juli nästa år.

– Vi har arbetat med våra partners för att bygga vidare på de befintliga planerna och ge vägledning och checklistor för att se till att ungdomarna är så förberedda som de kan vara, sade hon enligt tidningen South Wales Argus.

Kritiker till projektet menar att basinkomstprojektet inte ger några tydliga resultat och att det är kostsamt.

Joel James parlamentsledamot för det konservativa partiet konstaterade att kostnaderna dragit över budget med 5 miljoner och kallade projektet för ”precis samma som vad som erbjuds av befintligt välfärdsstöd”.

Jane Dodds, partiledare för partiet liberaldemokraterna, menade istället att det handlade om en ren basinkomt och att det inte ska blandas ihop med andra stödformer. Hon konstaterade också att hon gladdes åt tidiga rapporter om deltagarnas förbättrade mentala hälsa.

– Det i sig, för mig, är värt det, sa hon enligt South Wales Argus.

Wales regering har gett Cardiff University i uppdrag att analysera pilotprojektet, något som kommer att ta fyra år. Den första delrapporten väntas dock redan under början av 2024.

Läs mer: 

Wales inför basinkomst till ungdomar

Pilotprojekt i Wales ger basinkomst till ungdomar

Kritik mot planerad basinkomstpilot i Wales: ”För snävt”