Radar · Inrikes

Chang Fricks kopplingar till Ryssland uppmärksammas internationellt

Chang Frick är programledare på SD:s mediekanal Riks.

Syres avslöjande om att Chang Frick betalade för Paludans demonstrationstillstånd har fått internationell spridning. Nu uppmärksammar den brittiska tidningen the Guardian Fricks kopplingar till Ryssland.

Förra lördagen ställde sig den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan utanför den turkiska ambassaden i Stockholm och eldade upp en koran, vilket har lett till stora protester internationellt.

Demonstrationstillståndet för koranbränningen betalades av Chang Frick från Nyheter idag och SD:s sajt Riks, vilket Syre avslöjade förra veckan.

Nu rapporterar tidningen the Guardian om avslöjandet. I en artikel på fredagen uppmärksammar tidningen Chang Fricks tidigare kopplingar till den ryska statliga propagandakanalen RT och att han i en intervju med New York Times 2019 har skämtat om att ”Putin är hans riktiga chef”. 

Den amerikanske tankesmedjan the Robert Lansing Institute har även hävdat att Chang Frick arbetar för Ryssland. Men i en intervju med Expressen nekar Frick till anklagelserna.

– Det är svårt att inte skratta åt det. Men låt mig ändå för tydlighetens skull säga så här: Jag har aldrig haft med den ryska staten att göra på något sätt och är djupt kritisk mot vad de gör i Ukraina, säger han till tidningen.

Läs mer:

SD tillbakavisar inblandning i koranbränningen

Tusentals demonstranter rasar mot Paludan

Hundratals trampade på Erdogan i protest mot Nato

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd