Radar · Djurrätt

Litauen på väg att stänga pälsdjursfarmer

Just nu finns 40 minkfarmer i Litauen, men de ser ut att stängas senast 2027, om presidenten undertecknar ett nytt lagförslag.

I förra veckan röstade Litauens parlament igenom ett förslag om att förbjuda pälsfarmer. Lagförslaget väntas träda i kraft år 2027, om presidenten skriver under förslaget.

Idag finns det över 40 minkfarmer och 30 chinchillafarmer i Litauen, och tillsammans dödar de över en miljon djur per år. Men det kan det bli ett slut på till 2027. Efter att Litauens parlament gjort en tredje och sista omröstning den 21 september så har ett lagförslag om ett förbud mot pälsfarmer nu lagts fram till president Gitanas Nausėda, som har fram till den 1 oktober på sig att skriva under.

Svenska djurrättsorganisationen Djurens rätt välkomnar förslaget.

– Det är väldigt viktigt att politiker i Litauen nu tagit det här steget. Pälsindustrin måste förpassas till historieböckerna en gång för alla, säger riksordförande Camilla Bergvall i ett uttalande.

Djurens rätt är en av flera medlemsorganisationer som genom Fur free alliance har uppmanat Litauens regering att sätta stopp för lidandet i pälsdjursindustrin. Nu har även presidenten fått en skrivelse om vikten av lagstiftningen och behovet av att förbudet införs skyndsamt.

Bör inspirera fler

Nyligen presenterade svenska regeringen att man avsätter 180 miljoner kronor de närmaste två åren som ekonomiskt stöd till svenska minkfarmare som frivilligt vill avveckla sin verksamhet. Djurens rätt har beskrivit beslutet som mycket efterlängtat. Samtidigt kan Sverige göra mer, menar de.

– Djurens rätt arbetar för att fler länder ska ta efter Litauens förbud, inklusive Sverige. Ett förbud behövs i kombination med det avvecklingsstöd den svenska regeringen nu föreslagit, säger Camilla Bergvall i uttalandet.

Om beslutet undertecknas av presidenten ser Litauen ut att bli det 20:e landet med någon typ av förbud mot pälsdjursuppfödning i Europa. Diskussioner om förbud sker också på parlamentarisk nivå i Polen och Rumänien, samt på EU-nivå.

Läs mer:

Djurens rätt om mink-beskedet: ”Äntligen!”

Rivstart för EU-initiativ mot päls

EU:s djurskyddslag kan skrotas: ”Demokratiskt svek”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV