Radar · Djurrätt

Djurens rätt om mink-beskedet: ”Äntligen!”

En familj med vilda minkar som kan leva ut sitt naturliga beteende, till skillnad från minkar i bur.

Idag meddelade regeringen att man tänker ge ett ekonomiskt stöd till minkföretagare som frivilligt avvecklar sin verksamhet. På lång sikt öppnar regeringen för att pälsdjursuppfödning ska kunna förbjudas i Sverige. ”Äntligen!”, konstaterar Djurens rätt.

– Detta ekonomiska stöd kommer möjliggöra för minkföretag att på ett planerat och ordnat sätt avveckla sin verksamhet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

Regeringen kommer också att inleda ett arbete med att se över djurskyddslagstiftningen, med syftet att utreda om djurskyddslagen ska ändras så att pälsdjursuppfödning inte längre blir tillåtet.

– Äntligen! Det här beskedet för minkarna är oerhört efterlängtat. Det markerar början av slutet för all pälsdjursuppfödning i Sverige, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett uttalande.

Regeringen föreslår i sin budgetmotion att avsätta totalt 180 miljoner kronor år 2024 och 2025 för att stötta de företagare som frivilligt avvecklar sin verksamhet med minkuppfödning för pälsproduktion.

Peter Kullgren medger för TT att minknäringen stött på en hel del problem inte minst under coronapandemin, då viruset muterade i djuren.

– Den här typen av verksamheter har varit omgärdade av en del problem, fram och tillbaka. I tangentens riktning ligger också att EU mycket väl kan komma överens om att man går den här vägen, säger han till nyhetsbyrån.

En kontrollerad avveckling är något Djurens rätt återkommande har föreslagit och även skrivit en rapport om. 

– Det här beskedet är först och främst glädjande för alla minkar, men inte minst för Djurens rätts medlemmar och supportrar som engagerat sig i decennier. Utan deras insatser och stöd hade detta inte hänt, säger Camilla Bergvall.

Läs mer:

Regeringen öppnar för att stänga minkfarmar

Minkfarmerna stängs inte – ”Ekonomin går före lagen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV