Zoom

Profiler lämnar Miljömagasinet– oro för att Mod ska ta över

Ska Miljömagasinet bli en plattform för konspirationistiska antivax-partiet Mod? Bild från partiets demonstration mot vaccinpass i Malmö 2022.

En styrelseledamot och en ledarskribent lämnar Miljömagasinet i protest mot att partiledaren för konspirationstiska partiet Mod blivit invald i tidningens styrelse. Samtidigt är tidningens styrelseordförande förtegen om Andreas Sidkvists framtid i styrelsen och i sociala medier har Miljömagasinet tagit honom i försvar. Något styrelsen menar inte varit sanktionerat och beskriver som ett misstag.

För några veckor sedan avslöjade Syre att Andreas Sidkvist, partiledare för det konspirationistiska antivax-partiet Mod, tagit plats i den gröna tidningen Miljömagasinets styrelse. Syre kunde även berätta att Sidkvist flera gånger medverkat i högerextrema sammanhang, bland annat på en högerextrem bokmässa som regelbundet samlar stora delar av den svenska extremhögern. Andreas Sidkvist har själv flera gånger relativiserat Förintelsen och jämställt den med covidrestriktioner.

Syre kunde samtidigt avslöja Sidkvists planer med tidningen.

– Jag läste att tidningen var i en kris vid årsskiftet och jag har själv funderat på att få igång en mediekanal för att kunna lyfta de frågor som vi vill lyfta i Mod, säger han i en intervju med Syre och beskriver Mod som den politiska grenen av en ”ny folkrörelse”.

Sidkvist berättade även att han börjat ifrågasätta narrativet kring klimatkrisen. Han hävdade felaktigt att IPCC-rapporter blivit ”mer och mer politiserade” och beskrev dem som ”politiska beställningar”.

Skarpa reaktioner

Syres artikel om Miljömagasinets nya styrelseledamot Andreas Sidkvist, och hans planer för tidningen, väckte skarpa reaktioner. Syre har haft kontakt med flera som har insyn i tidningen. En rädsla för att tidningen ska förlora sin profil har uttryckts och internt har det även riktats klagomål mot att Miljömagasinet valt in Sidkvist till sin styrelse.

Nu har två av tidningens profilerade skribenter lämnat i protest. En av dem är Valter Mutt, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet som i dag har gått över till Vänsterpartiet. I Miljömagasinet har han varit en återkommande ledarskribent.

– Din artikel öppnade upp ögonen på mig, jag måste erkänna att jag inte riktigt hade koll på att Andreas Sidkvist kommit in i Miljömagasinet. Att han blivit invald i styrelsen får tydliga konsekvenser för mitt eget ställningstagande, säger Mutt.

– Jag har lämnat med omedelbar verkan redaktionskommittén. Detta med antivaxare och konspirationsteoretiska-miljön är ju en del av en internationell utveckling, att delar av vänstern glider över på något konstigt sätt åt det här hållet. Det här är långt ifrån vad jag själv tycker, fortsätter Mutt.

Valter Mutt vill inte förknippas med Mod och lämnar Miljömagasinets redaktionskommitté
Valter Mutt vill inte förknippas med Mod och lämnar Miljömagasinets redaktionskommitté. Foto: Janerik Henriksson/TT
Göran Bryntse lämnar sitt uppdrag i Miljömagasinets styrelse i protest
Göran Bryntse lämnar sitt uppdrag i Miljömagasinets styrelse i protest. Foto: Privat

Tidning i kris

Valter Mutt förklarar vidare att han inte vill förknippas med Mod och därför känner sig tvungen att sluta. Förutom konspirationismen som Mod ger uttryck för, reagerade Mutt på Sidkvists uttalanden om klimatkrisen.

– Han var ju väldigt öppen med sin klimatkritik, det var väldigt avslöjande, säger Mutt, som säger att det är tragiskt att Sidkvist valts in i styrelsen och att han ser med oro utvecklingen för Miljömagasinet.

Göran Bryntse som är Miljömagasinets kärnkraftsredaktör och kolumnist lämnar sitt uppdrag i styrelsen i protest.

– Mot bakgrund av att Andreas valts in i styrelsen så vill inte jag sitta kvar. Det har jag klargjort och det har de klart för sig, säger Bryntse, som samtidigt säger att han kommer fortsätta att skriva i tidningen.

Miljömagasinet är en tidning i ekonomisk kris efter att presstödet för tidningen dragits in. Ytterligare källor som Syre har varit i kontakt med, som har insyn i den interna arbetet, uttrycker frustration och beskriver att det nu finns en rejäl rädsla att tidningen ska tas över av Mod.

Mod och Miljömagasinet i gemensamt utspel efter Syres avslöjande om Andreas Sidkvists planer som ny ledamot i tidningens styrelse
Mod och Miljömagasinet i gemensamt utspel efter Syres avslöjande om Andreas Sidkvists planer som ny ledamot i tidningens styrelse.

Motstridiga signaler

Samtidigt har Miljömagasinets offentliga Facebook-konto gått ut i ivrigt försvar för Andreas Sidkvist. På Facebook skrev Miljömagasinet att ”Syre ägnar sig åt förtal”. Tidningen lade även ut en video producerad av Mod, där en medarbetare för Miljömagasinet ställer upp i en intervju.

”Nu har Miljömagasinet och jag personligen och Mod blivit utsatta för en attack av eran eller vår konkurrerande tidning Syre”, säger Andreas Sidkvist i klippet som lagts upp av Miljömagasinet.

Miljömagasinet hävdar på sin Facebooksida även att Syre kommit med påhittade uppgifter och har påstått sig ha ”verifierat att det bara var ’guilt by assocation’” och ”rena påhitt”.

I en kort kommentar skriver Miljömagasinets styrelseordförande Yvonne Marcus Meyer att hon för styrelsens räkning beklagar att ”publicering skett på Facebook av anställd personal” och att det skett utan ”styrelsens vetskap eller godkännande”.

”Situationen är nu åtgärdad och motsvarande slags publiceringar ska inte ske framledes”, fortsätter hon.

Miljömagasinet avböjer att svara på frågor om hur de ser på Andreas Sidkvists konspirationism, att han varit aktiv i högerextrema sammanhang och hans fortsatta roll i styrelsen.

Samtidigt kan Syre visa att det finns ytterligare en person i Miljömagasinets styrelse, förutom Andreas Sidkvist, som är aktiv i Mod. Enligt uppgifter till Syre valdes han sannolikt in i styrelsen samtidigt som Andreas Sidkvist i år. 
Och Sidkvist har fortsatt att medverka i högerextrema så kallade alternativmedier.

Konspirationistisk världsanalys

Han medverkade nyligen i konspirationistiska och utpräglat antisemitiska ”Frihetsnytt”, som är medieplattform till det högerextrema Nätverket. Nätverket är de som arrangerar bokmässan som Sidkvist tidigare medverkat i. Den konspirationistiska sajten News voice har publicerat en debattartikel av Sidkvist där Syres reporter beskrivs som ett ”lågvattenmärke bland svenska journalister”.

Det var i slutet av 2021 som Sidkvist var med och grundade partiet Mod. Partiet har präglats av kritik mot vaccinationer och pandemirestriktioner. Kritiken har utgått ifrån en konspirationistisk världsanalys om en global maktelit som använder covidpandemin för att kontrollera mänskligheten.

Den senaste tiden har partiet börjat rikta in sig på kritik mot Nato och då också utifrån en konspirationistisk analys som går i linje med Rysslands propaganda om kriget. Mod försöker även närma sig Sverigedemokraternas avhoppade riksdagsledamot Elsa Widding.

Elsa Widding har profilerat sig som en politiker som ifrågasätter klimatkrisen och allvaret med global uppvärmning. Hon är ivrig kritiker av vindkraftverk och förespråkar istället utbyggnad av kärnkraft. Widding har också gjort utspel i linje med Mods syn på covidvaccin.

I dagarna möttes Andreas Sidkvist och Elsa Widding för att, enligt Sidkvist, sondera möjligheter att tillsammans genomföra ett riksdagsseminarium om ”WHOs nya uppdrag och konsekvenser av massvaccineringen mot Covid”.

Drar ihop sig till årsmöte

I den konspirationsteoretiska miljön har förhandlingarna i Världshälsoorganisationen WHO om ett nytt pandemiavtal blivit en huvudfråga. Myten går ut på att WHO i tysthet förbereder för att tillskansa sig kontroll över världens nationer. Något som inte stämmer med verkligheten och som har faktagranskats av bland andra Factcheck.org. Elsa Widding har tidigare sagt till Syre att hon inte planerar att byta parti.

Den 11 juni håller Miljömagasinet årsmöte. På det mötet hoppas flera som Syre varit i kontakt med att tidningen markerar mot konspirationismen och agerar för att Sveriges äldsta gröna nyhetstidning förblir grön.

Läs mer:

Konspirationist försöker ta över Miljömagasinet

Mod och Enhet vill befrukta varandra inför EU-valet 2024

Fotnot: Syres ägare och chefredaktör Lennart Fernström äger även drygt 20 procent av Miljömagasinet. Han har dock aldrig suttit i styrelsen eller haft något annat uppdrag på tidningen. Syres redaktionschef Benita Eklund jobbade på tidningen från millennieskiftet fram till 2015 och äger några enstaka aktier. Denna artikel har därför nyhetschef Jenny Rönngren varit redaktör för.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV