Zoom

Widding dementerar planer på partibyte – ”Konstigt att de skriver så”

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) i samspråk med partikamraten och riksdagsledamoten Elsa Widding.

Elsa Widding sitter på ett SD-mandat i riksdagen. Nyligen lämnade hon partiet i protest mot att hon upplevde att partiet inte gett henne stöd i vad hon beskriver som ett mediedrev. Nu får hon stöd av högerextrema medier med konspirationistisk profil. Samtidigt hävdar partiet Mod att de för samtal med Widding om att hon ska ansluta sig till partiet. Widding dementerar.

– Det är lite konstigt att de går ut med att det förs samtal. Jag är inte inne på att byta parti. Det har varit många som har ringt mig och jag har bara svarat i telefon, säger Elsa Widding till Syre.

Riksdagsledamoten Elsa Widding valdes in på sverigedemokratiskt mandat till riksdagen.

Inför valet profilerades hon av partiet och bland annat skrev hon en debattartikel med partiledare Jimmie Åkesson, som publicerades i Svenska dagbladet.

I den presenterades Widding som Sverigedemokraternas ”särskilda utredare för framtidens energisystem”. Och innan sin snabba karriär i Sverigedemokraterna var hon ett återkommande namn i Sveriges klimatskeptiska miljö.

Innan Widdings hastiga inträde i Sverigedemokraterna där hon direkt placerades på partiets riksdagslistor deltog hon, som Syre tidigare avslöjat, återkommande på den konspirationistiska och högerextrema sajten Swebbtv. Förutom att medverka som gäst deltog hon även i Swebbtv:s konferenser vid två tillfällen. På konferenserna deltog även kända högerextremister, klimatförnekare, rasideologer och antisemiter. Förutom att Widding är en profil i den så kallat klimatskeptiska miljön har hon även blivit en fixstjärna i konspirationistiska sammanhang för att ha spridit desinformation om covidvaccinen, något som först avslöjades av Aftonbladet.

Hon driver sajten Klimatkarusellen, som saluför böcker där den globala uppvärmningen ifrågasätts. På SD:s kanal Riks har hon förklarat att ”det inte finns någon anledning att oroa sig över att klimatet förändras”.

Frontnamn i valrörelsen

Elsa Widding och Jessica Stegrud tillsammans i Sverigedemokraternas studio Riks
Elsa Widding och Jessica Stegrud tillsammans i Sverigedemokraternas studio Riks. Foto: Skärmdump.

I Sverigedemokraterna har Widding framför allt synts med riksdagsledamoten Jessica Stegrud. Stegrud var under valrörelsen en av partiets mest profilerade kandidater och hon genomförde en valturné tillsammans med Jimmie Åkesson.

Tillsammans med Widding har hon drivit podden Stegrud och Widding. Podden präglas av ett motstånd mot framför allt vindkraft, och i podden tonas klimatkrisen ned.

I april avslöjade Expo att Elsa Widding nyligen deltagit på den konspirationsteoretiska konferensen Spotlight i Stavanger. Konferensen präglades av en tro på en så kallad superkonspiration, alltså en övertygelse om att världen styrs av en hemlig elit som kontrollerar alla större världshändelser. Konferensen presenterades med påståenden som:

”Den så kallade pandemin har fortsatt en förödande påverkan på vårt samhälle. Det är avgörande att vi riktar strålkastaren mot de odemokratiska krafter och organisationer som nu arbetar aktivt för att dominera vårt framtida globala samhälle”, rapporterar Expo.

Lämnar SD – ”Fick inget stöd”

Förutom Widding deltog även kända namn som jämställt covidrestriktioner med Förintelsen, något som är återkommande i den så kallade antivax-rörelsen.

Efter Expos avslöjande kritiserades Widding av bland andra utbildningsminister Mats Person (L) som skrev på Twitter att Widding ”visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot”.

Elsa Widding lämnade kort efter Expos avlöjande Sverigedemokraterna. Hon menade att hon inte fått offentligt stöd från partiet.

– Det är många supertrevliga och bra personer inom SD. Men det är ju liksom politik. Jag vill inte klanka ned på SD. Jag tycker att jag kan hålla för mig själv vad som inte var helt perfekt. Men jag tycker samtidigt att när man får så allvarliga och helt ogrundade påhopp mot sig och det blir ett sådant drev. Då är det viktigt att man tar avstånd från det, säger Widding till Syre.

– I det här fallet har det  varit tyst. Skulle du vilja bli kallad för förintelseförnekare? Det största brottet i människans historia. Det är väldigt allvarligt. Förstår du som medmänniska det? Att det är en fruktansvärd anklagelse, att man skulle vara det eller ha haft samröre med sådana. Jag kände att jag bara haft ett val och det är lämna SD när de inte gav mig stöd.

I Expos text beskrivs inte Elsa Widding som förintelseförnekare. Artikeln går igenom vilka aktörer som anordnat konferensen. Det framgår även att Widding på konferensen delade scen med den brittiska parlamentsledamoten Andrew Bridgen, som så sent som i år jämfört vaccinationsprogrammet mot covid med Förintelsen.

Elsa Widding (SD) i frågepanel med en rad högerextrema profiler på en högerextrem konferens 2019
Elsa Widding (SD) i frågepanel med en rad högerextrema profiler på en högerextrem konferens 2019.

Kommenterar tidigare konferenser

I intervjun med Syre vill Widding ha exempel på vilka på konferensen som ska ha varit förintelseförnekare.

Jag vet det som du också vet. Det jag läst i media. Men du har ju också deltagit på Swebbtvs konferenser där var du ju tillsammans med flera ur den svenska extremhögern. Många som är kända för just sin antisemitism.

– Vem var högerextrem där? Är det Alternativ för Sverige du syftar på? Jag har inte läst deras partiprogram överhuvudtaget.

Ja, Alternativ för Sverige, men det var flera kända namn från Sveriges extremhöger? Ingrid Carlqvist sprider frekvent antisemitiska myter liksom Karl-Olov Arnstberg.

– Jag har inte speciellt bra koll på henne. Jag har hört något någon gång. Jag är inte rädd för henne, att hon skulle förstöra för mig på något sätt eller att jag skulle bli attackerad.

Tycker du att man kan vara var som helst utan att legitimera sammanhanget?

– Det är klart att man inte kan vara precis var som helst. Man väljer ju var man är. Men jag skulle även kunna vara med klimataktivister. Det hade varit lite intressant för att förstå hur de tänker. Men de hade inte gjort mig till klimataktivist som skulle kunna tänka mig att ta till våld och bryta mot lagen. Ja, hade de bjudit in mig till en konferens hade jag nog sagt ja.

Efter att Elsa Widding lämnade Sverigedemokraterna har hon fått stort stöd från flera av ytterhögerns alternativmedier. Widding har själv länkat till klipp från bland annat Swebbtv där hon tas i försvar och även medverkar i en intervju.

På Sverigedemokraternas kanal Riks kommenteras Widdings avhopp kort.

– Det här är så bedrövligt att en utbildningsminister ägnar sig åt personangrepp på det som är regeringens underlag. Det är korkat att bete sig på det sättet, säger ansvarige utgivare Dick Erixon som även försvarar Sverigedemokraternas tystnad.

Konspirationistiska partiet Mod visar stöd för Esla Widding
Konspirationistiska partiet Mod visar stöd för Esla Widding.

Småpartiet Mod – ”Vi är i samtal med Widding”

Det konspirationtisiska partiet Mod har försökt värva Elsa Widding. Partiet uppmanade på Facebook sina anhängare att ”kärleksbomba” Elsa Widding och uttryckte sitt fulla stöd för henne:

”Heja Elsa! Vi stödjer dig i ditt engagemang gällande covidvaccinskandalen och respekterar din kunskap gällande energi och klimat”, skriver partiets ordförande Andreas Sidkvist i ett öppet brev.

Mod har senare hävdat att de är i samtal med Elsa Widding. En beskrivning som Widding dementerar. Enligt Widding har hon blivit kontaktad av flera partier. Hon säger att hon inte för samtal med Mod.

– Jag vet inte hur många partier som skickat sms eller ringt, men jag har inga som helst planer på att byta parti. Jag tänker jobba på med mina frågor. Jag har inte ens känt till Mod förrän de ringde. Det finns säkert många goda krafter, men jag har absolut inte haft någon dialog att gå med i något parti.

Finns det någon anledning för dem att tro det?

– Nej, absolut inte. Jag kommer att fortsätta i riksdagen så länge jag tror att jag kan påverka. Jag tror jag kommer kunna påverka betydligt mer nu. Jag har inte varit talesperson i varken energi eller klimatfrågan tidigare. Nu kan jag ställa frågor utan att partiet behöver godkänna det.

En fråga som Widding tar upp som ett hot mot Sveriges suveränitet är förhandlingarna i Världshälsoorganisationen WHO om ett nytt pandemiavtal.
Myten om att WHO i tysthet förbereder att tillskansa sig kontroll över världens nationer är en myt som sprids i konspirationsteoretiska kretsar. Det amerikanska faktakontrollsprojektet Factcheck.org beskriver myten närmare.

Läs mer:

Här sitter Elsa Widding (SD) med antisemiter och rasideologer

SD: ”Ingen katastrof med 2,5 graders uppvärmning”

Konspirationist försöker ta över Miljömagasinet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV