Zoom

SD-kopplad profil: ”Avrätta Återställ våtmarker-aktivister”

Sverigedemokoraternas mediekanal riks raljerar över klimataktivist som slogs till marken av en scenkamera.

Sverigedemokraterna trycker på för hårdare straff mot de som genomför klimataktioner. Med viktig min och kostym håller partiföreträdare anföranden om lag och ordning. Pekar ut forskare som aktivister. Samtidigt producerar partiets kommunikationskanal Riks uppviglande reportage om de utpekade och personer kopplade till Riks har samröre med högerextrema uthängningssajter.

”Är kameramannen som stoppade klimataktivister årets svensk”, frågar sig Riks retorisk den 29 maj.

I presentationen till programmet skriver Riks:

”Och så hyllar vi TV4:s kameraman som sänkte en klimataktivist med en kamerabom under Lets Dance. Nice going buddy! Är han Årets Svensk?”

De som sitter i studion är Dick Erixon, ansvarig utgivare för Riks och Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Erixon bjuds ofta in av SVT och TV4 för att analysera Sverigedemokraternas politik och utspel i bland annat partiledardebatter.

På Riks skrattade han den 29 maj efter ett videoklipp redigerat med emojis när en aktivist från Återställ våtmarkerna på en aktion under TV4:as Lets dance slås till marken efter att fått en scenkamera i huvudet.

”Haha, det är en hjälte där verkligen att gripa in och störa bort dem. Här drabbades inte så många det blev nästan bara ett roligt inslag. Det är värre när de se sätter sig i trafiken och hindrar ambulanser från att komma fram. Det är så respektlöst”, säger Dick Erixon.

Den SD-kopplade alternativmedieprofilen Roger Sahlström ger sin syn på aktivisterna i Återställ våtmarker
Den SD-kopplade alternativmedieprofilen Roger Sahlström ger sin syn på aktivisterna i Återställ våtmarker. Foto: Twitter

”Skeptisk till att låta staten avrätta”

Dick Erixon var inte ensam i sin skadeglädje kring aktionen under Let’s dance. På sociala medier vällde det högerextremt hat mot aktivisterna.

Ett av utspelen som utmärkte sig var den i sverigedemokratiska sammanhang återkommande alternativmedie-personligheten Roger Sahlström. På Twitter skrev han att han vill att medlemmar i Återställ våtmarkerna avrättas.

”Jag är en anings skeptisk till att staten ska avrätta människor. Men när det kommer till@vatmarker är jag villig att göra ett undantag för mina principer”.

Roger Sahlström har en lång historia i Sveriges högerextrema miljö där han framför allt dokumenterat Sverigedemokraternas och andra högerextrema organisationers offentliga evenemang för rasistiska och högerextrema alternativmedier. Han står även nära Sverigedemokraternas mediekanal Riks där han varit arvoderad programledare och återkommande reporter. Från riksdagen har han rapporterat med ackreditering utställd av Sverigedemokraterna.

Samtidigt har Sahlström arbetat för den högerextrema tidningen Nya tider. Han var även involverad i den antimuslimska och counterjihadistiska-tidningen Dispatch international. Tidningen var djupt rasistisk och konspirationistisk och förde bland annat fram påståenden om att invandrare generellt har lägre IQ. Tidningens första nummer distribuerades av Sverigedemokraterna till sina medlemmar.

På senare tid har Roger Sahlström närmat sig de högerextrema aktivisterna kopplade till den högerextrema sajten Insikt24/Exakt24. Något som framför allt syns på Twitter där han regelbundet sprider och delar uthängningar. Han har också genomfört en produktion med den högerextrema uthängningsprofilen Christian Peterson.

Även Jörgen Fogelklou, kommunalråd och gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg, har ställt upp i intervju på den högerextrema uthängningssajten Insikt24/Exakt24 om klimataktioner i Göteborg. I intervjun utmålar han klimataktivister som arbetslösa och påstår att aktivister får statlig finansiering som måste strypas. SD-politikern har tidigare hamnat i blåsväder efter att flashback-kontot Afghan kopplats till honom. Från kontot spreds grov rasism och antisemitism. Bland annat påståendet ”Juden är roten till allt ont” och ”Jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

Fogelklou nekade hela tiden att han låg bakom kontot och Sverigedemokraterna slog i en internutredning fast att ”det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot”, men att de inte kunnat styrka att ”inläggen faktiskt var hans”, något som bland andra Aftonbladet rapporterat om.

– Jag pratar med alla journalister, inklusive dig, säger Fogelklou till Syre.

Sverigedemokraterna har, åtminstone tidigare, varit restriktiva med att medverkan i högerextrema alternativmedier?

– Jag har fått tillåtelse att prata med dig, säger Fogelklou.

Insikt24/Exakt24 har direkta ägarkopplingar till Nya tider. Hos Insikt24/Exakt24 hängs klimataktivister regelbundet ut. Nyligen hängdes en klimataktivist ut med namn, bild och arbetsplats. Anledningen till uthängningen var att en bil var skriven på aktivistens namn. Sajten har även publicerat namn på klimataktivister som dömts.

Publiceringarna på Insikt24/ Exakt24 är en del av en systematiserad kampanj. Något som Syre tidigare avslöjat. Sajten har via reportern Christian Peterson försökt att infiltrera Extinction rebellion.

Han har beskrivit organisationens aktivister som ett ”hot mot Sverige” och gått ut med att han ”fotat ansikten” med målet att ”offentliggöra identiteter”.
I samband med att Extinction rebellion genomförde ickevåldsaktioner av civil olydnad i Stockholm i april förra året lade Christian Peterson på den krypterade kommunikationstjänsten Telegram i realtid upp var organisationen genomförde sina aktioner och även var aktivister övernattar.

På kvällen den 27 april attackerades aktivister fysiskt av fem maskerade personer. Peterson har nekat till att han hade något med attacken att göra. Han dök dock upp på platsen en timme efter att angreppet ägt rum och lyste på aktivister med en studiolampa.

Gemensam kampanj med uthägningsaktivist

Roger Sahlström aktiv i en desinformationskampanj där kända afrosvenskar hängs ut
Roger Sahlström aktiv i en desinformationskampanj där kända afrosvenskar hängs ut. Foto: Twitter

Roger Sahlström sprider frekvent Christian Peterson och Insikt24/Exakt24 uthängningar och har medverkat i rena desinformationskampanjer tillsammans med Christian Peterson. Morgonen den 25 maj, på George Floyds dödsdag, sattes affischer upp i centrala Stockholm om en påstådd manifestation på Sergels torg där det uppgavs att flera namngivna afrosvenska politiker, journalister och aktivister skulle twerka till minnet av George Floyd, bland dem en känd journalist och krönikör som bevakar extremhögern.

Affischeringen spreds på twitter av Christian Peterson och Sahlström. Dessa två begav sig också till Sergels torg och producerade en propagandafilm där de låtsades som att krönikören befann sig på platsen och att hon twerkade. Filmen lades upp på Twitter, av Christian Peterson. Även Roger Sahlström publicerade filmen.

”Jag är här för att titta på de här twerkande antirasisterna”, säger Sahlström i klippet.

Christian Peterson säger i klippet ”Där borta står (krönikören)”.

”Så (krönikören) har kommit hit ensam”, svarar Sahlström.

Christian Peterson antyder att de afrosvenska aktivisterna skulle varit nakna på plats:

”Tyvärr kunde vi inte filma dansen på grund av att det inte är tillåtet att visa naket på Twitter”, säger han.

Klippet avslutas med att Roger Sahlström säger:

”Jag har sett fram emot detta hela dagen. När jag såg affischerna i morse och såg att (censurljud) ska hit och twerka så släppte jag allt. Jag har stått här hela dagen. Jag är så upphetsad och uppspelt så jag skakar i hela kroppen.”

Roger Sahlström har också tagit hjälp av Christians Petersons projekt Förtalsombudsmannen, som går ut på att civilrättsligt stämma meningsmotståndare för förtal. Sahlström har stämt journalisten Bilan Osman för att hon på Twitter beskrivit Sverigedemokraternas närhet till ytterhögerns alternativmedier och i den granskningen berättat att Sahlström är dömd för brott, något som också hade rapporterats i media.

När Syre når Roger Sahlström för en kommentar har han ingen förklaring till sitt agerande. Desinformationskampanjen i samarbete med Christian Peterson kring afrosvenskar som skulle ”twerka för Floyd” beskriver Sahlström som ett ”skämt”.

– Du menar det på Sergels torg? Det var väl en kul grej.

Var det kul?

– Du skrattar ju inte för du har ingen humor. Men om du tittar på människors reaktion kring det här så skrattar människor för de tyckte det var en otroligt rolig trollning, men tanke på hur sjuk och bisarr debatten kring det här varit.

Så du gjorde en trollning?

– Jag har inte gjort någonting.

Du har ju lagt upp en film där du bland annat påstår att journalisten Bilan Osman är på plats.

– Då har du sett klippet, då behöver du inte fråga mig kring det.

Jag undrar vad du tänker kring det?

– Filmjölk är gott, är vad jag tänker om det.

Sahlström avslutar intervjun med förolämpningar som blir inledningen till en hatkampanj mot Syres reporter. (artikeln om den länkas)

Sverigedemokraterna har själva haft en aktiv roll i att hänga ut klimataktivister. Något som ETC har avslöjat. Sverigedemokraterna infiltrerade och försökte provocera fram arga reaktioner på klimatdemonstrationer under Operation Ringhals. Meningen var att fånga reaktionerna på filmer som senare systematiskt spreds på sociala medier och på den rasistiska sajten Samnytt. I den hemliga SD-ledda kampanjen ingick Roger Sahlström tillsammans med sverigedemokratiska riksdagsledamöter och kommunikatörer.

Säpo: ”Vi ser väldigt allvarligt på uthängningsverksamhet”

I en kommentar till Syre skriver Säpo att de är medvetna om uthängningsverksamheter riktade mot upplevda politiska motståndare och beskriver den som ett allvarligt hot:

”Säkerhetspolisen känner till att så kallad uthängning, framförallt i sociala medier, av upplevda meningsmotståndare är något som individer inom de våldsbejakande extremistmiljöerna ägnar sig åt.”

”Generellt kan jag säga att Säkerhetspolisen, inte minst i ett långsiktigt författningshotande perspektiv, ser mycket allvarligt på våldsbejakande extremistiska miljöers aktiviteter i syfte att sprida propaganda, desinformation och underblåsa ett polariserat samhälls- och debattklimat. Här är aktiviteter såsom uthängningar av upplevda meningsmotståndare en del”, skriver Säpo i en kommentar till Syre.

Läs mer:
Alternativsajten Exakt24 i samröre med vit makt-miljön
• Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister
Hatkampanj mot Syres reporter