Radar · Politik

Hatkampanj mot Syres reporter

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg Jörgen Fogelklou raljerar åt att Syre reporter kallas för ”praktarsel” i samband med  granskning.

I arbetet med artikeln om det högerextrema drevet mot Återställ våtmarker, efter aktivistgruppens aktion under Let’s dance, blev Syres reporter Daniel Vergara själv utsatt för en förtals- och uthängningskampanj.

Det var när Syres reporter kontaktade en av de medverkande i drevet, den SD-kopplade alternativmedieprofilen Roger Sahlström, för en kommentar som hatkampanjen fick sitt startskott. Under intervjun höjer han rösten och kallar Syres journalist för ett ”politisk aktivist” och ”ett praktarsel”.

– Du är ett praktarsel, en idiot, en oärlig människa, en politisk aktivist. Det finns ingen anledning för mig att förhålla mig till dig på ett seriöst sett. Det enda man kan göra med dig är att tramsa och fördumma saker. Jag kommer lägga ut det här samtalet bara så du vet det.

Sedan de båda lagt på lägger Sahlström ut den del av intervjun där han förolämpar Vergara på Twitter. På Twitter kallar han även Daniel Vergara för ett ”rovdjur” som ”jagar unga män”.

Drar in familjemedlemmar

Roger Sahlström fick snabbt eldunderstöd av kretsen kring den högerextrema uthängningsverksamheten Insikt24/Exakt24, som inte bara ger sig på Daniel Vergara utan även hans familj.

Christian Peterson på Insikt24/Exakt24 publicerade påståenden om Syres reporters föräldrar på Telegram.

”Hans morsa är från Norge, har inte granskat henne. Men farsan är ett importerat valboskap från Chile. Sossarna plockade upp tusentals kommunister på 70-talet för att säkra valvinsten”, skriver Peterson som svar på en fråga från en nazist angående Vergaras föräldrar.

Inom ytterhögern finns en etablerad konspirationsteori om att Socialdemokraterna använder invandring för att öka sitt väljarstöd. Tidigare har Peterson lagt ut myndighetsdokument kopplade till reporterns far som också fått spridning på högerextrema uthängningskonton.

Att peka ut familjemedlemmar är en växande trend i den högerextrema uthängningsverksamhet som Christian Peterson är frontfigur i, konstaterar Daniel Vergara. Även barn har hängts ut. Det är en skrämseltaktik som används för att förhindra granskning och skrämma upplevda meningsmotståndare.

Hampus Hellekant – som 1999 dömdes för mordet på fackliga aktivisten Björn Söderberg – har under decennier kartlagt vad han betraktar som politiska motståndare. Han tillhör de som publicerat förolämpningar riktade mot Syres reporter i kölvattnet av intervjun med Roger Sahlström.

SD-politiker ger sig in i kampanjen

Även Sverigedemokraternas kommunalråd och gruppledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou, gav sig in i den högerextrema kampanjen.

I en kommentar till tweeten där Roger Sahlström lade ut delar av intervjun med Vergara skrev Jörgen Fogelklou ”praktarsle” följt av flera skrattande emojis. När Vergara intervjuar honom bekräftar Fogelklou att han såg angreppet som ”jättekul”, och hänvisar även till tidigare granskningar.

Syres reporter frågar då om det handlar om någon form av hämnd.

– Hämnd? Jag vet ju hur du har betett dig, svarar Fogelklou.

Säkerhetspolisen skriver i en kommentar till Syre att de är medvetna om uthängningsverksamheter riktade mot upplevda politiska motståndare, och beskriver dem som ett allvarligt hot.

Hur ser du på svaren från dina angripare, Daniel Vergara?

– Det är klart att detta är ett exempel på ett större samhällsproblem. Högerextrema aktörer försöker göra det obekvämt att granska deras verksamhet. Det är i sig inget nytt fenomen att även ledande politiker från SD figurerar i de här försöken att skrämma journalister, vilket utan tvekan ökar hotbilden för journalister, säger Daniel Vergara.

Vad säger du till de som anser att det bästa vore att ignorera dem?

– Det är väldigt viktigt att de här aktörerna synliggörs. Inte minst för att uppmärksamma de som drabbas så inte folk tystas i skymundan. Alla vet vad som pågår. Finns inga ursäkter för att inte ta tag i det här problemet.

Vilka blir konsekvenserna av de här formen av hatkampanjer?

– När extremhögern publicerar personuppgifter om journalister och till och med journalisters familjer är det inget annat än ett hot, en signal för den bredare miljön att agera. Konsekvensen blir att enskilda journalister ökar säkerheten på olika sätt. Men i det stora hela tror jag inte extremhögerns kampanjer kommer att lyckas. Samhället är starkare än så och sluter förhoppningsvis upp mot extremismen och för en fri journalistik.

Läs mer:
• SD-kopplad profil: ”Avrätta Återställ våtmarker-aktivister”
Alternativsajten Exakt24 i samröre med vit makt-miljön
• Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister