Radar · Basinkomst

Nu går det att vinna basinkomst

Helwig Finner är initiativtagare till organisationen UBI 4 all som nu lottar ut basinkomst.

Strax är det dags för en ny utlottning av basinkomst som genomförs av organisationen UBI 4 all. Tidigare har bara EU-medborgare fått vara med, men denna gång kan alla européer delta.

Det är fjärde gången som den ideella organisationen UBI 4 all genomför utlottningar av basinkomst, även kallat medborgarlön. Basinkomsten ligger på 800 euro i månaden (motsvarande ungefär 8 800 kronor) och delas ut under ett års tid.

Organisationen har fått pengarna till basinkomsten via crowdfunding, alltså att folk har valt att skänka pengar för att genomföra utlottningarna.

Utlottningen i år sker den 23 april. Det är gratis att delta och man registrerar sig på organisationens hemsida. UBI 4 all betyder universell basinkomst för alla.

Tidigare vinnare

Den första personen som vann basinkomsten under ett år var studenten Lucie från Frankrike.

– Jag trodde inte att det var sant! Jag tänkte först att det var lurendejeri, men jag är så glad, sade hon då, vilket Syre skrivit om tidigare.

Sommaren 2021 vann Lucie den första basinkomsten som lottades ut av UBI 4 all
Sommaren 2021 vann Lucie den första basinkomsten som lottades ut av UBI 4 all. Foto: Privat

Därefter vann Thomas från Irland, som också var student. Senast vann Balázs från Ungern, även han student, står det på UBI 4 all:s hemsida. Gemensamt för alla var att de först inte trodde att det var sant att de hade vunnit.

Startade som en kampanj

UBI 4 all började med utlottningarna av basinkomst för att uppmärksamma ett upprop som gick ut på att få EU-kommissionen att ta upp frågan om basinkomst. För att EU-kommissionen ska tvingas att diskutera förslag i ett så kallat europeiskt medborgarinitiativ krävs dels en miljon namnunderskrifter i hela EU, dels att en viss andel av befolkningen i sju länder har skrivit under uppropet.

Namninsamlingen avslutades i juli förra året, men då var det bara fyra länder som hade tillräckligt med namn: Spanien, Slovenien, Italien och Tyskland. Dessutom fattades många namnunderskrifter generellt. I hela EU hade 296 365 personer skrivit under, vilket är 29,6 procent av den 1 miljon namn som krävdes. I Sverige var det 3 897 personer som hade skrivit under uppropet för basinkomst.

UBI 4 all fortsätter dock med sina utlottningar som ett sätt att uppmärksamma frågan om basinkomst.

– Vårt mål är att under nästa år utvidga utlottningen till hela världen – precis som namnet på vår organisation: Universell basinkomst för ALLA (inte bara för européer), skrev Helwig Finner, initiativtagaren, tidigare i ett mejl till Syre.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Så påverkas kvinnor av basinkomst: ”Supersvår fråga”

7 skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd