Radar · Arbetskritik

30-timmarsvecka på väskföretag: ”Mer tid att leva”

I mars införde Sandqvist 30-timmarsvecka.

Från den 1 mars i år arbetar anställda på det svenska väskföretaget Sandqvist 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön.
– Vi vill vara ett hållbart företag, och erbjuda medarbetarna mer tid att leva, säger vd Caroline Lind.

De 30 anställda fick välja mellan att arbeta fyra åttatimmasdagar i veckan eller sex timmar per dag under fem dagar.

– Det är ju väl känt att medarbetare som mår bra presterar bra, säger Caroline Lind, vd på Sandqvist, till tidningen Kollega.

Hon initierade arbetstidsförkortningen på företaget, och beskriver att det mottogs positivt av både styrelse och personal.

– Jag har läst forskning och böcker om arbetstidsförkortning, och tyckte att det vore spännande att testa, eftersom vi vill vara ett hållbart och ansvarsfullt företag, och erbjuda medarbetarna mer tid att leva. Nu efter pandemin kändes tajmingen rätt, säger hon.

Stressrisk ska reduceras

Ska personalen göra samma sak på mindre tid eller innebär det även färre arbetsuppgifter?

– Vi ska inte rekrytera ny personal utan vi har sett över hur vi jobbar, våra interna processer och det som går att effektivisera. Vi har också gått en utbildning, som heter stressfri produktivitet, för att strukturera vårt arbete så effektivt som möjligt. Vi tror att vi minst kommer att behålla samma produktivitet.

Ser du en risk för att det blir stressigt?

– Förändringar innebär ofta en risk, men det är därför vi utbildat medarbetarna i att optimera sin tid. Vi har sett över möten, mängden och effektiviteten, och om det finns saker som görs av gammal vana som behöver ändras, säger hon.

Bättre balans

30-timmarsveckan ska testas i ett halvår, och kommer att utvärderas, men Caroline Lind är positiv.

– Givet hur organisationen mottog förslaget, den pepp som det skapat, har jag svårt att se att vi inte ska kunna leverera.

Tycker du att det behövs politiska initiativ för att fler ska göra som ni?

– Jag tror på att mår du bra, presterar du bra. Arbetstidsförkortning kanske inte passar alla verksamheter, beroende på vad man jobbar med, men sett till hur det engagerat våra medarbetare tror jag att det kan ge andra bra resultat.

Jonatan Lund Palmén, produktionsledare i marknadsteamet på Sandqvist, är positiv till att ha fyradagarsvecka, och tror på vinsterna med reformen.

– Just nu hoppas jag att fyradagarsveckan kan ge mig bättre balans i livet, men målet med den lediga dagen är att det ska vara min egen dag, då jag får en paus på egen hand, kan återhämta mig och göra saker jag mår bra av, säger han till Kollega.

Läs mer:

Världens största studie med fyradagarsvecka klar

De i partipolitiken vill ha arbetstidsförkortning

Ingenjörer ska jobba för kortare arbetstid

Här finns arbetstidsförkortning i Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV