Zoom · Analys

Högerextremt hot mot rikets säkerhet

Delar av svensk extremhöger gynnar Vladimir Putins agenda.

ANALYS: Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har delvis splittrat extremhögern. Personer som tidigare haft öppna kopplingar till Kreml förnekar nu samröre, medan andra besöker Krim, har kontakt med ryska legosoldater och sprider rysk propaganda på ytterhögerns alternativmedier.  Det visar att fortsatt granskning behövs.

Det finns otaliga legitima anledningar att vara emot ett Natointräde. Samtidigt är det uppenbart att det ligger i den ryska regimens intresse att förhindra ett svenskt medlemskap. Aktionen i januari 2023, när den högerextrema provokatören Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad, får många lampor att blinka röda.

Vad vet vi då om Rasmus Paludans koranbränning, som skadade Sveriges säkerhetsläge och som ett brev på posten försvårade Sveriges inträde i Nato?

Nyligen avslöjade TV4:s Kalla fakta att Rasmus Paludan haft ett konto på den ryska sociala medieplattformen VK. Bland hans vänner där fanns sex personer från det brutala högerextrema förbandet Wagner. En av dessa pekas ut som rekryterare för gruppen, som är känd för krigsbrott, mord och tortyr i Rysslands folkrättsvidriga invasionskrig i Ukraina. Dessförinnan varnade Finlands president Sauli Niinistö för att aktionen var orkestrerad från Kreml och för Paludans ryska kontakter.

Paludan har förnekat kopplingarna till Wagner. Aktionen utanför ambassaden skedde inte på Rasmus Paludans initiativ. Som Syre kunde avslöja dagar innan koranbränningen organiserades den av kända profiler i den yttersta högern.

Fricks tidigare Kremlvurm – i dag tar han avstånd

Aktionen organiserades på den krypterade kommunikationstjänsten Telegram av en reporter på den högerextrema sajten Exakt24 och Chang Frick, medarbetare på Sverigedemokraternas propagandakanal Riks och grundare till den högerpopulistiska sajten Nyheter idag.

Chang Frick försvarar annekteringen på Krim på twitter i maj 2014
Chang Frick försvarar annekteringen på Krim på twitter i maj 2014.

Chang Frick tar idag avstånd från Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Men när Ryssland inledde invasionen av Ukraina 2014 och annekterade Krim var han en ivrig försvarare av Putins Ryssland.

”Visar min solidaritet med arbetarna som demonstrerar mot riktig fascism i Donetsk idag!”, skrev Frick i maj 2014 på Twitter med en bild på sig själv iklädd en mössa med en rysk flagga.

I december 2013 avsattes den proryska ukrainska presidenten Viktor Janukovytj efter de massiva Euromajdan-protesterna. Liksom i dag gick den ryska propagandan ut på utmåla hela den ukrainska oppositionen och senare det ukrainska styret som nazistiskt och fascistiskt.

I mars 2014 hade Ryssland annekterat Krim, en handling som fördömdes av världssamfundet. I april 2014 ockuperade ryssunderstödda milisgrupper och ryska säkerhetsförband statliga byggnader i Donetsk.

Chang Fricks vurm för Kreml avtog inte trots ökad repression i Ryssland och folkrättsbrott i Ukraina. Chang Frick bevakade regionvalet i Moskva 2017 i samarbete med en sverigedemokratisk dåvarande riksdagsledamot, som på rysk inbjudan agerade valobservatör. Frick legitimerade det valet i så väl rysk media som på sin nyhetssajt.

Han beskrev valet som mer transparent och ”raffinerat” än svenska val och slog fast: ”Ingen dum idé att bjuda in ryska valobservatörer inför riksdagsvalet nästa år”.

Den 7 mars 2014 beskrev Chang Frick sig själv i en artikel på Nyheter idag som en ”frilansare med återkommande uppdrag” åt den ryska statskanalen Russia today (RT). ”Man kan säga att vi samarbetar lite (…) det är på grund av att jag ’ställer fel frågor’. Då blir RT ett naturligt val.” Han skrev även ”att ställa fel frågor är också den största synden du kan göra om du siktar på en journalistisk karriär, titta bara på hur tevekanalen RT behandlas i USA”.

I samma text beskrev Frick annekteringen av Krim som att ”Vladimir Putin ingriper i Ukraina”.

I samröre med Kremlvänlig extremhöger

Chang Frick tog avstånd från Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året och nekar kategoriskt till alla anklagelser om att koranbränningen skulle varit en rysk påverkansopration.

Exakt24 lade stolt upp Almqvists besök på det ockuperade Krim och sin medverkan i rysk tv
Exakt24 lade stolt upp Almqvists besök på det ockuperade Krim och sin medverkan i rysk tv. Hans budskap till de ryska tittarna:  "...den politiska eliten i västvärlden utan några folkomröstningar genomför en kulturrevolution för att förändra de västerländska samhällena i grunden." Skärmdump från Facebook.

Men bland de som deltog i koranbränningen var det inte bara Chang Frick som stått nära Kremls propagandaapparat. Hans vapenbroder för att anordna Sveriges mest säkerhotande aktion i modern tid kommer från den högerextrema sajten Exakt24. Om Chang Frick får varningslampor att blinka, så bör den eventuella inblandningen från Exakt24 kortsluta alla varningssystem.

Exakt24, och Insikt24 som ingår i samma plattform, tillhör den högerextrema flora som inte distanserat sig efter Kremls fullskaliga invasion av Ukraina. Här har spridningen av Kremls propaganda och desinformationskampanjer istället eskalerat.

Exakt24:s chefredaktör Erik Almqvist sprider frekvent proryska konspirationsteorier samtidigt som han säger sig ta avstånd från invasionen. Han beskriver återkommande Euromajdan-protesterna, som ledde till den Moskvavänlige presidenten Viktor Janukovytjs avgång 2014, som en ”statskupp”. En beskrivning direkt hämtad från rysk historieskrivning. Den 13 februari i år skrev Almqvist på Twitter att han vägrar ta ställning för vare sig ”Moskva eller Washington”.

”Jag postar mkt kritiskt mot alliansen av liberalt styrda länder som bla tar sig uttryck i Nato. Det ska inte ses som försvar av Putins krig. Jag vägrar ta ställning för varken Moskva eller Washington. Det jag saknar är den pro-europeiska vägen. Nato bejakar inte våra intressen.”

”Global ödeskonflikt”

I Almqvists twittrande återkommer det proryska narrativet för att legitimera eller ursäkta kriget. Ryssland framställs som ett offer för en världsomspännande liberal komplott med en judisk allsmäktig boogeyman i form av filantropen och finansmannen George Soros i förarsätet. Invasionen av Ukraina förvandlas till ett rationellt försvarskrig mot ”påtvingade” prideparader, rättigheter för homosexuella, flyktingar, minoriteter och fria universitetsutbildningar.

Det räcker att scrolla snabbt i Almqvists twitterflöde för att hitta Kremls för dagen dominerande propaganda och dimridåer för att legitimera det hänsynslösa kriget i Ukraina. Samma narrativ dominerar på hans så kallade nyhetssajt och på Insikt24.

Erik Almqvist delar föga förvånande Kremls världsbild om en global ödeskonflikt mellan den liberala demokratin och den som Viktor Orbán, premiärminister i Almqvists nya hemland Ungern, beskriver som den ”illiberala demokratin”. Alltså en så kallad demokrati utan fri press, utbildning, rättsväsende och med en stenhård repression av de som står upp för mänskliga rättigheter.

Men Erik Almqvists relation till rysk propaganda är djupare än så. Även han har deltagit i den ryska propagandaapparaten. Under ett folkrättsvidrigt val på annekterade Krim, som bojkottades av seriösa organisationer som bevakar val, vallfärdade pro-ryska högerextremister från Europa till halvön för att legitimera skenval. En av dem var Erik Almqvist. Almqvist har även medverkat i rysk tv på ockuperade Krim för att beskriva förfallet i väst.

Nya tider lyfter fram den ryska nationalisten Aleksandr Dugin
Nya tider lyfter fram den ryska nationalisten Aleksandr Dugin.

Nya tider och Dugin

Almqvists vurm för rysk imperialism var sannolikt en merit för ägarna till Insikt24/Exakt24. De gamla nationaldemokraterna Sanna Hill och Vávra Suck, är pionjärer inom statligt finansierad högerextrem nyhetsförmedling med tidningen Nya tider, tidigare Nationell idag som mottagit presstöd i princip oavbrutet sedan 2009. De är båda flitiga besökare i Moskva som valobservatörer och konferensdeltagare. Förutom att sprida sedvanlig rysk propaganda promotar tidningen den ryska ideologen Aleksandr Dugin. Duons bolag Alternamedia har även publicerat en svensk översättning av Dugins ideologiska bok om Eurasianism. Dugin har ett övergripande budskap – liberalismen måste utplånas, kriget är globalt och kriget är mot väst.

”Det är nödvändigt att infiltrera nätverket självt, att så panik för att få det att krascha. Infektera det med virus och andra destruktiva processer. Mänskligheten måste slåss mot fienden i deras egna territorium. Hela världen är på ett eller annat sätt kontrollerad av fienden”, skrev Dugin i boken Den globala revolutionära alliansens manifest. Boken har för övrigt getts ut av det svenskkopplade fascistiska bokförlaget Arktos.

Lojaliteten och fascinationen över Ryssland i delar av extremhögern har pågått i decennier, liksom Kremls intresse att underminera liberala demokratier genom att amplifiera rasism, förtroendet för demokratiska institutioner och underblåsa inhemska motsättningar.

Från SD till Moskva

Nämnda Aleksandr Dugin har talat på en högerextrem konferens i Sverige. Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson och försvarspolitisk talesperson i flera år satte sig i princip på första bästa flyg till Moskva efter han lämnat partiet. Tillsammans med sin nya partiledare i Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand, var han inbjuden till en konferens i Moskva 2018.

Mikael Jansson tackade Putin på en konferens i Moskva där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll öppningstalet
Mikael Jansson tackade Putin på en konferens i Moskva där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll öppningstalet. Foto: Johan Freriksson/Wikicommons

Efter att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hållit ett öppningstal steg Mikael Jansson upp på scen och tackade den ryske presidenten Vladimir Putin.

”Debatten i Sverige har allt för länge dominerats av de som vill porträttera Ryssland som en fiende”, hävdade Jansson och ”jag vill speciellt tacka Vladimir Putin för Rysslands bidrag till att besegra IS”.

Mikael Janssons efterträdare som försvarspolitisk talesperson, Roger Richthoff, lämnade Sverigedemokraterna efter att ha delat en prorysk antisemitisk propagandafilm där Ryssland tackades för invasionen av Ukraina.

I juni 2018 nekades en av Sverigedemokraternas tjänstemän på riksdagskansliet ackreditering av riksdagen med hänvisning till att han utgjorde en säkerhetsrisk. Säpo hävdar att han haft kontakt med rysk underrättelsetjänst. Senare dök samma person under en period upp som chefredaktör på den rasistiska, och Sverigedemokraterna närstående, sajten Samnytt. Mannen har nekat till Säpos anklagelser. Även Samnytt har relativiserat Rysslands invasionskrig och sprider pro-ryska konspirationsteorier.

Exemplen på högerextrema organisationer och profiler som stått nära Ryssland är oändliga. Aktivister kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tränades av paramilitära nazister i Ryssland innan de genomförde bombattentat i Göteborg 2016 och 2017.

Några år tidigare hade den ryska nazistorganisationen haft representanter på NMR:s stora årliga evenemang, Nordendagarna. Vid tillfället fick NMR ett ekonomiskt bidrag av organisationen. Där kom de också i kontakt med attentatsmännen i Göteborg, något som Expo rapporterat om.

Ledaren för det nu nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti fortsatte sin politiska bana med att ansluta sig till en internationell gemenskap av högerextremister, vars huvudmål är att ”normalisera förbindelserna med Ryssland”.

Den ryska propagandaapparaten tycks även ha en ständigt utsträckt hand för högerextrema föredettingar. När Nationaldemokraterna somnat in och dess partiledare höll på att falla i glömska fick han fortfarande vara en flitig gäst och prata om Sveriges moraliska förfall i Russia today, presenterad som en inflytelserik svensk politiker.

Utgör extremhögern ett säkerhetspolitiskt hot?

”Ett flertal händelser som Säkerhetspolisen hanterar visar tydligt på det breda och accelererande hotet från främmande makt och våldsbejakande extremism.”

Så sammanfattar säkerhetspolisen sin årsrapport Det breda hotet mot samhället. I årsrapporten nämns en specifik händelse: Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari.

”Attentatshotet kan snabbt ändras, vilket utvecklingen efter manifestationer som koranbränningen vid Turkiets ambassad i början av 2023 visar. Säkerhetspolisen ser i underrättelseflödet ett ökat antal attentatshot mot Sverige och svenska intressen utomlands, där Sverige står i större fokus för våldsbejakande islamistisk extremism. Det här är en händelseutveckling som även gynnar främmande makt och som påverkar den våldsbejakande högerextremismen”, skriver Säpo i ett av alla omnämnanden av händelsen.

Frågan som måste ställas

Banden till Kreml sträcker sig som en historisk röd tråd genom svensk extremhöger. Den fullskaliga invasionen av Ukraina och även annekteringen av Krim 2014 splittrade delvis extremhögern. Och en kant av miljön står fortfarande nära Kreml.

Finns kollaboratörer inom svensk extremhöger eller råkar miljöerna bara dela världsbild med Kreml? Frågan måste ställas och extremhögern måste granskas.

Under andra världskriget mobiliserade svenska nazister och kartlade judar och politiska motståndare, ivrigt väntande på att få lämna över listorna till de tyska nazisterna. Även i dag sammanställs register över minoriteter och politiska motståndare i skydd av den svenska demokratin.

Hur många av dagens högerextremister väntar på en utländsk makt som ska ”befria” Sverige från demokrati och politisk korrekthet?

Läs mer:

Alternativsajten Exakt24 i samröre med vit makt-miljön

Extremhöger kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV