Radar · Arbetskritik

De kollektivavtalen har löner som inte går att leva på

Lägsta lönen i bland annat privat äldreomsorg är lägre än Konsumentverkets beräkningar för vad som är rimliga levnadskostnader.

I flera kollektivavtal är lägsta lönen så låg att den inte går att leva på. Det handlar bland annat om kollektivavtalen för bilmekaniker, personliga assistenter, tandsköterskor och personer anställda i privat äldreomsorg. Det visar en genomgång av tidningen Arbetet.

Konsumentverket beräknar varje år vad som är rimliga hushållskostnader. Det handlar bland annat om hur mycket mat bör kosta för att du ska få i dig näringsrik kost, hur hög hyran är i snitt och andra nödvändiga utgifter.

När tidningen Arbetet jämför dessa siffror med lägsta lönerna i flera av kollektivavtalen visar det sig att lönerna inte räcker till. Detta trots att utgifter som lunch på restaurang, sjukvårdskostnader eller resor på semestern inte ingår i beräkningen.

Arbetet har utgått från en 25-åring som bor i en etta i Storstockholm. Enligt Konsumentverkets beräkningar behöver hen 16 718 kronor efter skatt för att klara utgifterna. Före skatt behöver 25-åringen då tjäna minst 20 147 kronor. 

Här är yrken som har lägre lön

De yrken som har lägre lägstalön i kollektivavtalen än 20 147 kronor i månaden före skatt är:

• Tandsköterskor i Unionens avtal med Vårdföretagarna:
19 096 kronor

• Kommunals avtal med Vårdföretagarna för privat äldreomsorg:
19 915 kronor

• Lägsta lönen i Kommunals och Vårdföretagarnas avtal för personliga assistenter:
20 129 kronor

• Bilmekaniker inom IF Metalls avtal för motorbranschen, gäller yrkesarbetare med två års erfarenhet:
19 711 kronor

• IF Metalls stål- och metallavtal:
19 974 kronor 

Därtill finns ytterligare ett antal yrken där lägsta lönen ligger nära gränsen för vad en 25-åring kan leva på. Anställda på callcenter, tjänstemän i hotell- och restaurangnäringen och även verkstadsarbetare är exempel på det, skriver Arbetet.

Hög inflation

Orsaken är bland annat inflationen. För ett år sedan räckte de lägsta lönerna till det som beräknas vara rimliga hushållsutgifter. Men sedan dess har matpriserna med mera stigit.

Därför driver fackförbunden att de lägsta lönerna i kollektivavtalen ska ska höjas. Men det möter motstånd från arbetsgivarna, uppger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälää.

– De vill hålla nere de lägsta lönerna, det är en gammal inställning. Men jag är förvånad över att de inte förstår det speciella behovet i tider med hög inflation. Att de inte visar mer mänsklighet, säger han till Arbetet.

Läs mer:

Låg lön ger högre risk för sjukskrivning

Bidragstak riskerar att drabba fattiga barnfamiljer: ”Herregud”

Arbetarkamp när facket sviker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV