Zoom

Musk hotar stämma granskare av hatinnehåll

Miljardären Elon Musk hotar stämma en ideell-organisation som granskar näthat.

Efter att miljardären Elon Musk köpte Twitter, numera X, har hatiskt material på plattformen ökat lavinartat. Nu hotar socialmedie-giganten att stämma den ideella organisationen Countering digital hate (CCDH). ”Ett försök att skrämma dem som bekämpar hatpropaganda online”, svarar CCDH. ”De borde spara sina ord till juryn”, twittrar Elon Musk. 

Flera rapporter från en rad organisationer har visat hur hatinnehåll på Twitter – som nyligen bytt namn till X – har ökat sedan Elon Musks förvärv.  En organisation som som följt Twitter särskilt nära är den brittisk-amerikanska ideella organisationen Countering digital hate (CCDH). Nyligen tog den emot ett hot om stämning från Musks bolag X Corp.

Hotar med rättsliga åtgärder

Den 20 juli skickade Twitters bolag X Corp ett brev till CCDH. Twitters juridiske representant, Alex Spiro, hotar med rättsliga åtgärder mot organisationen för påstådda ”oroande och ogrundade påståenden som verkar vara ämnade att skada Twitter generellt sett och deras digitala annonsverksamhet specifikt”, rapporterar New York Times.

I brevet från Twitters advokat nämns specifikt en rapport som fokuserade på Twitter Blue, företagets betalda prenumerationstjänst. CCDH:s rapport om Twitter Blue visar att Twitter inte har agerat på 99 procent av de Blue-prenumeranter som rapporterats för hatretorik.

Twitter motsätter sig CCDH:s resultat och menar att ”påståendena är falska, vilseledande eller både och, och de stöds inte av något som rimligen kan kallas för forskning”.

Antyder komplottt

Twitter beskriver också, utan att underbygga påståendena, vad som närmast kan liknas vid en komplott mot företaget, där CCDH ska vara ett verktyg för en allians mellan Twitters konkurrenter och den amerikanska regeringen för att förstöra för Twitter.

”Vi har skäl att tro att er organisations verksamhet – och därmed er kampanj för att driva annonsörer bort från Twitter genom att smutskasta företaget och dess ägare – stöds av finansiering från X Corp:s kommersiella konkurrenter, samt regeringens organ och deras anknutna företag”, skriver Twitter till CCDH.

CCDH dementerar påståendena om att de skulle vara finansierade av Twitters konkurrenter och regeringsorgan. Imran Ahmed, som leder CCDH, svarar i ett inlägg på organisationens hemsida.

”Elon Musks agerande representerar ett fräckt försök att tysta ärlig kritik och oberoende forskning i hopp om att kunna stoppa flödet av negativa nyheter och återuppbygga sitt förhållande till annonsörer”, skriver han bifogar kopior av Twitters brev.

Högerpopulistisk retorik

Twitters narrativ om att CCDH skulle vara en sorts frontorganisation som genom att exponera rasism, homofobi och hatfulla kommentarer i själva verket går en mer eller mindre dold maktelits intressen för att tysta opposition rimmar väl med traditionell högerpopulistisk och högerextrem propaganda.

Elon Musk själv beskriver sig som något av en ”yttrandefrihetsabsolutist”. Under Musks ledning har Twitter låtit kända antisemiter och vit makt-anhängare som tidigare stängts av från plattformen komma tillbaka, något AP rapporterat om.

Samtidigt har Elon Musk agerat för att tysta användare som skriver om honom och hans företag. Förra året stängdes konton av för flera journalister som skrivit om Musks övertagande av Twitter. En användare blev avstängd för att ha använt offentligt tillgängliga flygdata för att spåra Musks privata flygplan.

Musk hade först lovat att behålla den användaren på plattformen, men ändrade sig och hänvisade till sin personliga säkerhet. Han hotade även med att stämma användaren innan han tillät honom tillbaka på plattformen under vissa begränsningar, rapporterar AP.

Musk flirtar med konspirationsteorier

Elon Musk själv har hamnat i kontroverser för att ha anspelat på högerextrema och antisemitiska berättelser och konspirationsteorier. En av de mest frekventa antisemitiska konspirationsteorierna idag har den judiska finansmannen och filantropen George Soros i centrum.

Den högerextrema mytbildningen om Soros och hans inte långt ifrån allsmäktiga makt över världens utveckling används som en hundvissla inte minst av auktoritära ledare. Sorosmyten utnyttjar sekelgamla antisemitiska konspirationsteorier om mäktiga judar med en dold och kollektiv destruktiv agenda för att kontrollera världen. Soros får spela en liknande roll som bland annat Nazityskland gav familjen Rothschild.

Dagar efter att George Soros i maj hade sålt sina aktier i Tesla som också ägs av Musk, twittrade Elon Musk:

”Soros påminner mig om Magneto.”

Magneto är en judisk superskurk som överlevde Förintelsen i Marvels universum. Musk följde upp sitt tweet:

”Han vill undergräva själva grundvalen för civilisationen. Soros hatar mänskligheten.”

Flera hot om stämningar senaste månaderna

Brevet till CCDH var åtminstone det tredje rättsliga hotet eller åtgärden från X Corp under de senaste två månaderna. Under tidsperioden har företaget skickat ett brev till Satya Nadella, Microsofts vd, där de anklagade techjätten för att olämpligt använda deras data. De skickade även ett brev till Meta, ägare av Facebook och Instagram, där de påstods ha kopierat Twitters affärshemligheter när de skapade Threads, en ny social app, rapporterar New York Times.

X Corp har också stämt också Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, en framstående affärsjuridisk firma, kopplat till köpet av Twitter för 44 miljarder dollar.

Samtidigt befinner sig Twitter i en annonskris där en rad företag valt att inte annonsera på plattformen efter Elon Musks omstöpning av plattformen.

Läs mer:

Antisemitiska inlägg har mer än dubblerats på Twitter

Twitter lägger ned sitt integritetsråd: ”Allvarlig förtroendeskada”

Musk twittrar konspirationer om Pelosiattacken

Så pikas Musk på Twitter efter tvärvändningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV