Radar

Antisemitiska inlägg har mer än dubblerats på twitter

En ny studie visar att hatiskt innehåll mot judar har ökat på Twitter efter att Elon Musk tillträdde som ägare.

Sedan Elon Musk tog över ägandet av Twitter har andelen antisemitiska inlägg mer än dubblerats. Det visar en forskningsstudie som analyserat runt en miljon inlägg med hjälpa av artificiell intelligens, AI.

Dagen före Elon Musk köpte Twitter hade den sociala medieplattformen ett veckosnitt på 6 204 tweets som bedömdes som ”troligtvis antisemitiska”.

Men efter att han köpt twitter landade snittet istället på 12 762 antisemitiska tweets. Det innebär en ökning med 105 procent.

Forskarna granskade tweets mellan 1 juni 2022 till 9 februari 2023. Totalt bedömdes 325 739 tweets från 146 516 konton som ”troligt antisemitiska”, skriver en av forskarna bakom den nya studien.

En del av de antisemitiska tweetsen påstod att George Soros, en judisk affärsman, skulle vara med i en dold global judisk eller ”nazistisk” världsordning. 

Runt 4 000 av de antisemitiska inläggen handlade om Rysslands invasion i Ukraina. I dessa hävdades bland annat att konflikten skulle ha orsakats av judar, eller att judar i hemlighet fick USA att stödja Ukraina. Det fanns också antisemitiska inlägg som var direkt riktade mot den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy, som är jude.

Forskarna använde artificiell intelligens för att granska tweetsen, och bedömer att det kan finnas en felmarginal, men att runt 75 procent borde vara korrekt.

Orsaken till ökningen av antisemitiska inlägg hänger ihop med Elon Musks ändrade policy när det gäller hatretorik, anser forskarna.

Efter att han tillträtt upplöste han Twitters oberoende integritetsråd som skulle minska hatet på plattformen, konton som hade stängts ned tilläts öppna igen och över hälften av Twitters personal sades upp eller lämnade företaget – inklusive många av de som hade ansvar för att företagets policy om att minska hatretoriken.

Studien, som genomfördes av forskare på King’s College London, techfirman CASM Technology och tankesmedjan Institute for Strategic Dialogue, är ännu inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift.

Läs mer:

Högerextremt hot mot rikets säkerhet

Twitter lägger ned sitt integritetsråd: ”Allvarlig förtroendeskada”