Zoom

EU-avtal med Tunisien väcker stark kritik

Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Tunisiens president Kais Saied och Italiens premiärminister Giorgia Meloni, efter söndagens uppgörelse.

I helgen slöt EU ett avtal med Tunisien. Mot ekonomiskt stöd och investeringar ska landet hjälpa till att stoppa människor på flykt från att komma till Europa. Kritiker anser att avtalet legitimerar Tunisiens minst sagt hårda tag mot migranter. Dessutom är det oklart vilken EU-grupp som egentligen ingått avtalet och om de har laglig rätt att göra det.

Det vill säga: Tunisien åtar sig att hindra migranter från att ta sig till EU, medan EU åtar sig att stödja Tunisiens gränsbevakning med 105 miljoner euro. Bland annat ska kustbevakningen utrustas med radarsystem och skepp. Därtill talar avtalet om att stötta Tunisien med investeringar i grön energi och att öka handeln med landet. Totalt kan det handla om en miljard euro i hela paketet.

”Vi behöver mer än någonsin ett effektivt samarbete”, sade von der Leyen vid en pressträff i presidentpalatset, och nämnde insatser mot ”nätverk av smugglare och människohandlare” och ”sök- och räddningsoperationer” som exempel på detta.

Kritik mot ”Team Europe”

Men kritik har kommit från flera håll, både mot avtalets innehåll och hur det har ingåtts. Von der Leyen twittrade om att ”TeamEurope” är tillbaka i Tunis. Så vilka är då Team Europe?

– Vi vet väldigt lite om Team Euorope. Vi får i praktiken reda på det här via Von der Leyens twitter. I den här gruppen ingår alltså högerextrema Giorgia Meloni från Italien samt en avgående statsminister från Nederländerna, som ingår ett avtal med den här despoten i Tunisien, säger Europaparlamentariker Malin Björk (V) till Syre.

I tisdags fick hon tillfälle att ställa frågor till migrationsansvariga EU-kommissionären Ylva Johansson i en utfrågning i EU-parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter och inrikesfrågor.

– Har du gett grönt ljus till det här skamliga avtalet? Vem är det som har varit involverad att ge mandatet till den här förhandlingsgruppen av högernationalister? Och varför har inte EU-parlamentet ens rådfrågats? ses hon fråga i en videoupptagning. Hon fortsätter:

– Från oss i vänstern är det här avtalet oacceptabelt. Det legitimerar och stödjer en despot som förtrycker oppositionella, människorättsförsvarare, journalister, fackliga rörelser, men inte minst också förföljer och misshandlar flyktingar och migranter. Det här avtalet ger grönt ljus till den här politiken och att den kan fortsätta.

Några direkta svar fick hon inte från Ylva Johansson.

– Hon får stå skott för det här när det egentligen borde vara Von der Leyen och ministerrådet som utfrågas, säger Björk.

”Juridiskt skakigt”

Att EU-parlamentet inte är med och bestämmer i utrikesfrågor är som det brukar vara. Men de brukar ha en rådgivande roll.

– Här har vi inte ens en rådgivande roll. Jag undrar på fullt allvar: har svenska regeringen tillfrågats om det här, och frågade de då EU-nämnden innan? Har det här högernationalistiska gänget bett om mandat någonstans, eller har de inte bett om det ännu? Oavsett hur man vänder på det så osar det skumt och juridisk skakigt, säger Malin Björk.

Hon är inte ensam om att undra. Alberto Alemanno, professor i EU-rätt på HEC Paris business school, twittrar:

”Vem agerar i Tunisien? Europeiska rådet (var är det spanska ordförandeskapet)? EU-kommissionen? På vems vägnar? Och på vilken rättslig grund? Vilken roll har de italienska och holländska regeringarna här? Garanteras principen om god förvaltning av #teameurope – vad det nu är?”

Från vänstergruppen i EU-parlamentet har man nu bett om en ”legal opinion”, ett utlåtande från rättsexperter om den rättsliga grunden i det hela.

En av de som undertecknat avtalet är den ungerske EU-kommissionären Olivér Várhelyi, rapporterar bland andra Amnesty international. Han tillhör det nationalkonservativa partiet Fidesz och har sedan tidigare hamnat i rampljuset för att ha idiotförklarat ledamöter i EU-parlamentet samt kritiserats för att stödja serbiska nationalister i Bosnien och Hercegovina.

Amnesty konstaterar att avtalet förhandlades fram utan att civilsamhället fått säga sitt och att det saknas formuleringar kring mänskliga rättigheter. På den presskonferens som hölls av Tunisiens och EU:s ledare efter avtalet fick heller inte journalister delta.

Ger ”grönt ljus” till Tunisien

Förutom osäkerheten kring om allt har gått rätt till så är Malin Björk, tillsammans med många andra från framförallt vänsterpartier och gröna partier i parlamentet, kritisk till innehållet i avtalet.

– Det är jätteallvarligt. Det legitimerar Saieds attack på demokrati och mänskliga rättigheter och går stick i stäv med det som EU borde försvara.

– Man ger honom grönt ljus att fortsätta med att brutalisera migranter. De har ju bland annat kört ut dem mot gränsen mot Libyen. Och han är den som  med den här oerhört rasistiska retoriken har eldat på rasism i landet. EU kan kalla det vad de vill. Men de är med och betalar Tunisien för att hålla folk borta från EU.

– Jag hoppas att om medlemsländerna sedan förväntas säga ja till ett redan fullbordat faktum, att svenska regeringen säger nej till ett sånt smutsigt avtal. Att man, om man i efterhand ombeds om en åsikt, sätter ner foten! Det är inte så här det går till. Man ska inte belöna och legitimera odemokratiska regimer.

EU har sedan tidigare under lång tid kritiserats för ett liknande upplägg i Libyen, där Libyska kustbevakningen förväntas hålla migranter borta från Europa.

– EU har ju ställts inför Internationella brottsmålsdomstolen i Haag för hur man agerat där, anklagade för att vara medskyldiga till grova människorättsbrott. På vilket sätt tror man att det blir annorlunda här? Jag frågade Johansson om det  igår, men hon kunde inte ge några svar.

Amnesty international kritiserar avtalet av samma anledning.

”Mot bakgrund av eskalerande våld och övergrepp mot afrikanska migranter söder om Sahara av tunisiska myndigheter visar beslutet att inga lärdomar har dragits av tidigare liknande avtal. Detta gör Europeiska unionen delaktig i det lidande som oundvikligen kommer att leda till, säger Eve Geddie, på organisationens EU-kontor, i ett uttalande. Hon fortsätter:

”Samtidigt som Tunisien och EU förberedde sig för att underteckna detta avtal lämnade tunisiska myndigheter hundratals människor, inklusive barn, strandsatta vid Tunisiens ökengränser, till en början utan vatten, mat eller skydd”.

Läs mer: 

2023-07-07 | Vittnen: Migranter tvingas ut i öknen i Tunisien

2023-03-04 | Tunisienflykt efter rasistisk varning

2021-09-24 | Tunisiens president ökar sin makt än mer

2021-10-30 | Migranter lämnade av tunisisk polis i öknen nära Libyens gräns

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV