Radar · Utrikes

Flera kräver att ungersk EU-kommissionär avgår efter ”idiot-förklaring”

Ungerske EU-kommissionären Olivér Várhelyi har råkat i blåsväder efter att ha idiotförklarat andra EU-parlamentariker.

“Hur många idioter är det kvar?” Den frågan ställde den ungerske EU-kommissionären Olivér Várhelyi mot slutet av sin utfrågning i EU-parlamentet under tisdagen. Nu hörs flera röster för hans avgång. En av dem är svenska EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

– Den är bara det senaste klavertrampet av Várhelyi. Han måste nu lämna sin post frivilligt, eller få sparken av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, säger Kuhnke i ett mail.

Várhelyi har sedan tidigare en svajig relation till EU-parlamentet, som i januari uppmanade till en utredning om honom efter att det rapporterats om att han stödjer serbiska nationalister i Bosnien och Hercegovina.

Alice Bah Kuhnke menar att flera partier nu ifrågasätter om han har har EU:s gemensamma intressen för ögonen, eller om han främst representerar Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Saknar respekt för demokrati

– Han står under politiskt inflytande från Viktor Orban och den ungerska regeringen, och saknar den respekt för demokrati och rättsstatlighet som han behöver med de uppdrag han har. Den senaste oförskämdheten mot EU:s folkvalda parlament visar på hans förakt mot demokratin. Nu är det dags för honom att lämna sin post, säger Alice Bah Kuhnke.

Várhelyi är bland annat ansvarig för frågor som rör EU:s utvidgning. Han gick under onsdagen ut med en förklaring till sin kommentar, som han menar har missuppfattats.

”Detta var kopplat till ett privat och pågående samtal på ungerska mellan mig och min kabinettschef om en helt annan fråga, som togs ur sitt sammanhang”, skrev han enligt Politico.

I en video där hans något mumliga kommentar hörs, är det dock uppenbart att kommentaren kommer direkt efter att ha svarat på en fråga som ställts av den kroatiska EU-parlamentarikern Tomislav Sokol och som handlade om vad han hade för avsikt att göra åt serbernas inblandning i andra länder på västra Balkan och dess nära samarbete med Ryssland.

– Han förolämpade inte bara mig utan alla ledamöter av Europaparlamentet som deltog i diskussionen, säger Sokol till Politico.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV