Radar · Migration

Migranter lämnade av tunisisk polis i öknen nära Libyens gräns

Efter att ha tillfångatagits till havs den 27 september lämnades en grupp migranter av tunisisk polis nära den Libyska gränsen.

Tunisiska myndigheter ska enligt videor som delats av tunisiska människorättsorganisationer ha transporterat en grupp migranter till den Libyska gränsen. Därefter lämnades migranterna i öknen för att för egen maskin försöka gå in i Libyen.

Tunisien är tillsammans med Libyen en av de två huvudsakliga platserna som flyktingar försöker åka båt från för att ta sig till EU. I Libyen råder det inbördeskrig och landets stat klassas som sönderfallen. Från Libyen finns det otaliga berättelser, den ena mer fruktansvärd än den andra, om hur kvinnor, barn och män våldtas, misshandlas och utsätts för inhuman behandling.

Tunisiska människorättsorganisationer har nu kunnat dokumentera, via en migrant som de kallar för Eric, hur en grupp migranter lämnats nära gränsen mot Libyen av polis. Gruppen ska ha tillfångatagits av tunisiska tjänstemän efter att de försökt åka båt till Italien. Men istället för att lyckas segla över Medelhavet fångades gruppen den 27 september in och sattes i bussar som tog dem till den libyska gränsen. Därifrån ska de ha uppmanats att gå till Libyen, rapporterar France 24.

– Efter att de gripit oss på båtarna släppte de tunisierna som varit ombord och satte de som kom från söder om Sahara i förvar. Sedan, nästa dag, fick de oss att gå in i bussar, utan att berätta vart vi skulle. I gruppen ingick såväl barn som gravida kvinnor och äldre kvinnor. Efter att ha kört i fem timmar delade de in oss i tre grupper och lastade oss sedan i pickuper på väg till öknen, berättar en migrant som kallas för Eric.

Enligt Eric ska det ha varit det tunisiska nationalgardet som körde dem från förvaret till den libyska gränsen. En del människorättsorganisationer i Tunisien fördömer de tunisiska myndigheternas agerande, som de menar bryter mot FN:s flyktingkonvention. Samtidigt tycks det vara en del av en ny trend.

– Vi ser fler och fler utvisningar av det här slaget. Vi ser dem dokumenterade via amatörvideor som läggs upp på sociala nätverk. Vi vet inte varför de tunisiska myndigheterna skickar folk till den libyska gränsen. Det verkar som att de tror att de tagit sig in i Tunisien via Libyen så att de kan skicka tillbaka dem dit – även när människor fångades upp till havs, säger Zeineb Mrouki, från Lawyers Without Borders i Tunisien, till France 24.