Radar · Migration

Tunisienflykt efter rasistisk varning

Migranter tar tillflykt till FN-organet IOM:s område i Tunisiens huvudstad efter en hatkampanj mot dem.

Hot och hatbrott mot migranter i Tunisien får många att fly. President Kaïs Saïeds beskyllningar om att migranter förgör landet får tragiska konsekvenser.

Hundratals migranter i Tunisien har lämnat landet efter de rasistiska utspelen som kommit från president Saïed. I osande tirader säger presidenten att ”akuta åtgärder” måste vidtas mot illegala migranter.

Han hävdar bland annat, utan belägg, att migranter står bakom en ”kriminell komplott” för att förändra Tunisiens demokratiska sammansättning.

Utspelen har lett till att migranter attackerats. Flera har vräkts från sina bostäder. Barn vågar inte gå till skolan. Många väljer självvald isolering. Och försöker lämna landet.

Flyktflyg söderut

133 personer från Mali flög på lördagen tillbaka till hemlandet, enligt en diplomat från Malis ambassad i Tunis.

Några timmar senare lämnade ett plan med destination Elfenbenskusten. Ombord fanns 145 ivorianer som ville fly Tunisien.

Många av dem hade sökt tillflykt och skydd hos hemländernas ambassader på grund av risken för attacker.

Flera var studenter som avbröt sin utbildning. Bland resenärerna fanns många små barn.

Afrikanska unionen (AU) uttryckte ”djup chock och oro över innehållet och på det sätt” som Saïed uttryckt sitt hot mot migranterna.

Tagit makten

Tunisiens demokrati har i princip skjutits i sank av president Saïed som erövrat makten efter att ha upplöst parlamentet sommaren 2021. Sedan har han bland annat skrivit om den grundlag som skulle förnya landets styre efter den folkliga resningen 2011.

Ekonomin i Tunisien har nått ett katastrofalt bottenläge, arbetslösheten är enorm och repressalier mot regimkritiker har fått den demokratiska utvecklingen att stagnera.

I skenet av krisen valde Saïed att peka ut de många migranter som sökt sig till Tunisien från länder söderut på kontinenten, och som nu fruktar för sina liv efter anklagelserna som riktats mot dem.

Utspelet gjordes först som en kommuniké 21 februari. Därpå växte våldsvågen mot migranter.

Saïed höll ett nytt tal, med liknande innebörd, på fredagen.

Han varnade då också fackföreningar att bjuda in utländska delegater för en planerad demonstration.

Sedan lade han till att utländska demonstranter är ”oacceptabelt” och att Tunisien är ett land som ”styrs av dess herre”.

Utspelet förstärkte oron:

– Tunisierna gillar oss inte längre, så vi tvingas lämna, sade Baresou Sego till nyhetsbyrån AFP:s fotograf när han lämnade Malis ambassad för att flyga till hemlandet.