Radar · Fred

Manifestationsförbud på Chalmers sågas – ”Inte tillräckliga skäl”

Inga politiska budskap på Chalmers.

Beslutet om att förbjuda politiska manifestationer på Chalmers campusområde är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten, menar bland annat flera politiska studentförbund och enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är beslutet ”drastiskt”. 

Chalmers har förbjudit politiska manifestationer på campus och i sina lokaler. Bakgrunden är ”det oroliga omvärldsläget och det starkt polariserade samhällsklimatet” och syftet är att ”värna arbetsmiljö och trygghet för våra studenter och anställda”, skriver kårordförande för Chalmers studentkår Isabelle Jarl och Martin Nilsson Jacobi, rektor och vd för Chalmers tekniska högskola, i ett gemensamt uttalande från i måndags.

– Den olyckliga eskaleringen av våldet i Mellanöstern riskerar att leda till en polarisering. Det gäller även på vår arbetsplats, både bland studenter och lärare. Fundamentet är att Chalmers ska vara en plats dit man kan komma oavsett etnicitet eller landstillhörighet och känna sig trygg, sa Martin Nilsson Jacobi till Göteborgs-Posten på tisdagen.

Martin Nilsson Jacobi, rektor och vd för Chalmers
Martin Nilsson Jacobi, rektor och vd för Chalmers. Foto: Anna-Lena Lundqvist/Chalmers

Ingen särskild händelse bakom beslutet

Hösten har präglats av demonstrationer för eldupphör i Gaza, samtidigt som både antisemitiska och islamofobiska tendenser ökar. Den 31 oktober anordnades till exempel en manifestation på Chalmers campusområde för att uttrycka solidaritet med civilbefolkningen i Gaza. Man ville också få Chalmers att avsluta samarbeten med israeliska universitet.

Enligt GP kontaktade Judiska centralrådet Universitets- och högskolerådet eftersom de menade att demonstrationen kunde uppfattas som stöd för terrorgruppen Hamas. Det är enligt Martin Nilsson Jacobi dock inte någon särskild händelse som föranlett förbudet mot att manifestera.

Chalmers agerande mötte genast svidande kritik. I en debattartikel i Aftonbladet skriver företrädare för MP, S, C, L, M och KD:s studentförbund att ”[h]ögskolornas fria tolkningsföreträde av lagstiftningen är ett hot mot demokratin”, och det faktum att ”Chalmers menar att förbud mot politiska manifestationer ’skapar spelregler’ för åsiktsutbyte” är ”ett chockerande uttalande”.

Stöd från minister

Också yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till Chalmers beslut.

– Det är inte så att det här har föranletts av att det har skett några incidenter. Det är ingen som enligt rektorn har uttryckt att de har utsatts för något direkt hot eller missaktande omdömen. Det är väl så att vissa känner en oro och osäkerhet. Det tycker inte jag tillräckligt skäl att fatta ett så drastiskt beslut som han har gjort, säger Nils Funcke till DN.

Någon som gjort sig känd för att värna yttrandefrihet och motsätta sig så kallad cancelkultur på universitet är utbildningsminister Mats Persson (L). Men han ställer sig bakom högskolans beslut, till mångas förvåning.

– I detta upptrissade läge så tror jag det är bra att universiteten fokuserar på utbildning och forskning, säger Mats Persson till SVT.

Syre har sökt Chalmers studentkårs ordförande Isabelle Jarl.

Läs mer: 

Nedgång i svensk demokrati: ”Oroväckande”

85 år efter Kristallnatten angrips judar igen

Globala folkliga protester för eldupphör i Gaza

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV