Radar · Djurrätt

Rapport: Minkfarmer dödar miljoner fiskar

En inburad mink på en svensk minkfarm.

Varje år dödas hundratusentals minkar i Sverige för sin päls. Men minkfarmerna tar fler liv än så. Minst 30 miljoner fiskar blir årligen foder till industrin, enligt en ny rapport från Djurens rätt.

Minkfarmernas existens har under de senaste åren varit ett hett debattämne i Sverige då fler och fler länder i världen fasat ut industrin där djur dödas enbart för sin päls. Flera opinionsundersökningar, den senaste från 2021, visar att det även finns ett brett stöd bland svenskarna för att minkfarmerna ska läggas ned.

Allt fler argument

När det i samband med coronapandemin infördes ett tillfälligt avelsförbud för minkar, hoppades många kritiker att det skulle innebära ett slut för den svenska minkindustrin – som dock återupptogs.

Nu visar en ny rapport från organisationen Djurens rätt att minkindustrin – förutom de hundratusentals minkar som gasas ihjäl årligen – även bidrar till andra individers död. Enligt rapporten dödas minst 30 ton strömming, motsvarande 30 miljoner individer, varje år för att bli foder åt minkarna, vilket i sin tur bidrar till utfiskning av haven.

– Argumenten för ett förbud mot minkfarmer var redan många och med den här rapporten blir de ännu fler, det är dags för politikerna att agera, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande.

Ohållbart system

Rapporten visar också att minkfarmerna genom att köpa in ”slaktavfall” bidrar till finansieringen av andra aktörer inom djurindustrin, främst kycklingfabriker. Enligt Djurens rätt krävs åtgärder både för att minska lidandet för djuren, men också matsvinnet i fiskerier och djurfabriker. Ju mindre slakt desto mindre slaktavfall, uppger organisationen.

– Djurskydd är en självklar del i hållbarhetsarbetet och det är inte hållbart att föda upp rovdjur i små gallerburar i ett system som dessutom bidrar till lidande i andra industrier. Rapporten som Djurens Rätt publicerar (…) är ännu ett bevis på att minkfarmerna är ohållbara och måste avvecklas omgående, säger Camilla Bergvall.

Läs mer: 

Minkfarmerna stängs inte – ”Ekonomin går före lagen”

Avelsförbud för mink hävs: ”Svek och stor skam”

Elisabeth Falkhaven (MP): ”Minkar i bur är verkligen en styggelse”

Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV