Zoom

Elisabeth Falkhaven (MP): ”Minkar i bur är verkligen en styggelse”

"Jag tror att om vi hade förstått att djur förstår, tänker och känner väldigt likt oss, så hade vi inte gjort som vi gör", säger Elisabeth Falkhaven (MP).

Miljöpartiet är det enda riksdagspartiet som har ett djurpolitiskt program. Djurfrågor tas också upp i partiprogrammet och det kommande valmanifestet.
– Djuren har rätt att få lov att finnas bara för sin egen skull, säger Elisabeth Falkhaven (MP), djurpolitisk talesperson.

För ett år sedan lanserade Miljöpartiet sitt djurpolitiska program. Det är 36 sidor långt och tar upp frågor som djurs egenvärde, brott, avel och hållningen av olika djurslag. Mottagandet har varit positivt.

– Det är många som tycker att det är ett väldigt bra program. Det är konkret och tydligt. Sedan kunde vi ha skrivit mycket mer, säger Elisabeth Falkhaven (MP), den första djurpolitiska talespersonen i riksdagen.

Hon tror att programmet har påverkat den politiska debatten.

– Det är många fler som motionerar och flera har tagit upp saker som vi har med i programmet. Sedan kanske de hade skrivit motionerna ändå, men vi öppnade nog dörrar både kring kunskapen och vad som behöver göras.

Det var när Elisabeth Falkhaven kom in i riksdagen 2018 som hon kände att det behövdes ett djurpolitiskt program.

– Jag kom från ett långt liv tillsammans med djur, säger hon och berättar att att hon efter att ha börjat med hästar som femåring flyttade till en gård när hon var 17 år.

När Syre Djurrättskollen får en pratstund har hon precis kommit in efter att ha tagit hand om sina bin. Hon har också haft får, höns, hundar, katter, grisar…

– Självklart utomhus. Det har också varit några kossor som har gått här och betat.

Att djuren ska må bra har alltid varit viktigt för Elisabeth Falkhaven.

– När jag växte upp fick jag höra att det var känslomässigt dravel när jag förklarade hur djuren mådde och vad jag upplevde att de försökte förmedla till mig.

Hon menar att det sedan många generationer tillbaka är inrutat i människan att vi står över djuren och har rätt att dominera.

– Det här kommer från flera religioner som placerar människan i toppen av en pyramid där vi är satta att ta göra vad vi vill.

Meningen med det djurpolitiska programmet är inte bara att komma med konkreta förslag.

– Det behövs en synvända. Är djuren här för att vi ska kunna göra vad vi vill med dem eller finns de av en alldeles egen anledning?

Djur glöms bort

Miljöpartiet lämnade motionsförslag till den årliga riksdagsdebatten om djurskydd från nästan hela djurpolitiska programmet. 72 yrkanden togs upp i en av partiets motioner. Debatten ledde fram till fem så kallade tillkännagivanden, om insatser mot smuggling av sällskapsdjur, globalt avtal om antibiotikaanvändning och efterlevnad av förbud mot svanskupering. Elisabeths Falkhavens hoppas också få gehör för förslaget om krav på att svenska djurskyddsregler ska gälla i upphandlingen av kött och att djurskydd ska finnas med som del i handelsavtal inom EU. Hon förklarar att djur ofta glöms bort i många sammanhang där de borde ingå, som handelsavtal till exempel.

Miljöpartiet ska också driva arbetet med att förbättra djurskyddet internationellt, enligt det kommande valmanifestet. Elisabeth Falkhaven tycker att det är särskilt viktigt att påskynda arbetet för en global FN-deklaration om djurvälfärd. Pandemin tydliggjorde vikten av att det behövs.

– Om inte för djurens skull så för vår egen. Det är ofta en väg man får gå när det gäller djurpolitik, att hitta hur det också hjälper människan.

I valmanifestet som presenteras i juni krävs också ett burförbud och att minkuppfödningen upphör.

– Minkar i bur är verkligen en styggelse. Jag förstår inte hur vi kan fortsätta ha ett vilt rovdjur i små ståltrådsburar för att vissa ska få ha vackra pälsar att bära.

– Det är samma med hönsen som ska sitta där och värpa våra ägg och inte ens kunna sträcka ut vingarna och flaxa iväg. Det är under all kritik.

Måste förändras

Miljöpartiet har också drivit frågan att rutinerna kring slakt måste förändras. Elisabeth Falkhaven kommenterar att EU numera tillåter att djur slaktas på gården, den möjligheten behöver utvecklas.

– Att stressa djur så mycket som vi gör när de transporteras och vallas in i rum som stinker av blod och skräck, det är absurt. De är inte dumma, de vet precis vad som ska hända.

– Och sen de stackars grisarna som ska ner i koldioxidbaden och kycklingarna som kanske inte råkar doppa huvudet i elbadet precis när de borde göra det. Det är inte okej helt enkelt.

Elisabeth Falkhaven förklarar att det finns många bättre sätt.

– Visst, kött skulle bli dyrare, men då får det väl bli det.

En annan fråga som partiet har drivit är ett förbud mot fyrverkerier.

– Det är många djur som blir skräckslagna varje år. Hästar som skenar och kanske fläker sig, kor som drunknar i isvakar och hundar som dör av skräck. Bara för att vi ska tycka att det är lite roligt med smällare.

Elisabeth Falkhaven kommenterar att även vilda djur påverkas.

– De måste bli fruktansvärt rädda när det här drar igång. Helt galet är det.

Ny lag

Som regeringsparti har Miljöpartiet ändå ”gjort jättemycket för djuren” och lyckats driva på för att få igenom flera viktiga frågor, berättar Elisabeth Falkhaven. Exempelvis den nya lagen om att alla katter måste id-märkas. Partiet har också initierat rapporten som nyligen lämnades till regeringen från Sveriges 3R-center, som arbetar för att förfina och ersätta djurförsöken.

– Vi har sett till att 3R-centret får pengar varje år, så att de kan finnas kvar och driva saker framåt, säger Elisabeth Falkhaven.

Hon tror att Miljöpartiets arbete lyfter kunskapsnivån i djurfrågor och nämner riksdagsbeslutet om ökade insatser mot djursmuggling, frågan som fick störst genomslag i den årliga debatten om djurskydd.

– Även om det är fruktansvärt hemskt med smuggelhundar så finns det så många andra djur som kanske inte syns och är lika trevliga som hundar.

Hon berättar att det finns studier på fiskar som känner smärta. Därtill att vissa fiskar lever i par och andra är lika smarta som kråkfåglar.

– De här putsarfiskarna som de bara har till att putsa rent laxarna som simmar runt där i stora kassar… Jag fattar inte vad vi gör. Mitt hjärta är bedrövat för allt som vi gör med våra djur.

Hon är övertygad om att djur skulle behandlas på ett helt annat sätt om vi kunde förstå att deras upplevelser är snarlika människans.

– Tänk om en gris hade kunnat prata. Tror du att vi hade gjort som vi gör om den hade kunnat gråta och förmedla ”det där gör faktiskt jätteont på mig”? Det hade vi inte, för vi är inte elaka i grund och botten. Vi fattar bara inte vad vi håller på med.

Hon förstår att en omställning skulle medföra ett svårare liv för oss människor.

– Vi kan inte ha industriella jordbruk och liknande utan vi får leva på ett annat sätt, tillsammans med djuren.

Generellt mål

Elisabeth Falkhaven menar att ett steg i rätt riktning skulle vara se till att djurskyddslagen följs.

– Vi kan säga att vi har världens bästa djurskyddslag men det hjälper inte om inte djuren får uppleva det.

Hon förklarar att det exempelvis inte skulle finnas minkar eller hönor i bur om djurskyddslagen verkligen hade gällt.

Målet med det djurpolitiska programmet är att förbättra för djuren generellt. Det arbetades fram mycket tack vare och i samarbete med bland andra Jenny Lundström (MP), veterinär och dåvarande djurpolitiskt ansvarig i partistyrelsen. Flera forskare konsulterades också som experter.

– Det är viktigt för politiska partier att ha bra program så att de som kommer efter kan fortsätta att driva frågan.

Vad tycker du om andra partiers djurpolitik?

– Vi har nog olika grundsyn. Bara det att djuren finns under jordbruksverket, näringsdepartementet. Det signalerar att det är en näring att tjäna pengar på. För mig är det väldigt underligt. Det säger väldigt mycket om hur vi ser på djuren och många partier kommer från det hållet, säger Elisabeth Falkhaven.

Läs mer:

Få politiker engagerar sig för djurens bästa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV