Radar · Utrikes

Finsk journalist smutskastas av sannfinländska politiker

Drevet mot finska journalisten Ida Erämaa har fördömts glabalt, bland annat av EU:s människorättskommissionär, Dunja Mijatović.

Finländska journalisten Ida Erämaa har blivit utsatt för en förtalskampanj av flera politiker i Sannfinländarna. Detta efter att ha skrivit en artikel om partiets försök att dölja kopplingar till högerextrem, rasistisk och nynazistisk retorik och konspirationsteorier. Det hela fördöms av journalister och pressfrihetsorganisationer.

Det var efter Ida Erämaas artikel i finländska kvällstidningen Iltalehti som flera riksdagsledamöter: Wille Rydman, Sebastian Tynkkynen, Onni Rostila från Sannfinländarna och Tere Sammallahti från Samlingspartiet ska ha startat en smutskastningskampanj mot henne, skriver bland andra Coalition for women in journalism, CFWIJ.

På sociala medier ska kampanjen ha fått tusentals kommentarer, bland annat med hot om sexuellt våld.

Bland annat skriver riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen att Erämaa är ”värsta klassens intersektionella gröna jävel som också har en livsstil som en make-up influencer”.

På Twitter delade Wille Rydman, nyligen utsedd till ny näringsminister, skärmdumpar från Erämaas Tiktok-konto och ifrågasatte hennes professionalitet som journalist.

Även Onni Rostila från Sannfinländarna och Tere Sammallahti från Samlingspartiet ska ha anklagat Erämaa för ryktesspridning och för att vara en ”vänsteraktivist”.

Acceptans i tystnaden

Smutskastningskampanjen fördöms av såväl journalister och pressfrihetsförespråkare som av EU-rådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović.

”Detta är ett allvarligt fall som inte bör förbli osanktionerat”, säger hon i ett uttalande.

Hon konstaterar att kvinnor betydligt oftare blir offer för upprepade och allvarliga former av skadliga onlinehandlingar och att tystnad eller svaga reaktioner kan uppfattas som att man tolererar sådant beteende – vilket i sin tur kan leda till ytterligare verbalt och fysiskt våld.

Därför uppmanar hon de finska myndigheterna ”att tydligt fördöma smutskastningskampanjen och alla våldsamma onlinehot mot journalisten Ida Erämaa, att undersöka händelsen och ge all hjälp hon kan behöva”.

Sajten Om Europa har, delvis som en varning till den svenska journalistkåren, översatt och publicerat ett öppet brev av den finländske författaren Mike Pohjola om extremhögerns utbredning, hoten, tystnaden och mediernas roll.

Läs mer:

Rasistiska utspel och JK-anmälningar – skandal efter skandal bland sannfinländska ministrar

Hatkampanj mot Syres reporter

Turkisk journalist åtalas på nytt – för att ”vanära” presidenten