Radar · Utrikes

Rasistiska utspel och JK-anmälningar – skandal efter skandal bland sannfinländska ministrar

Finansminister och partiledare för Sannfinländarna, Riikka Purra, är den senaste i raden ministrar från partiet som hamnat i blåsväder.

Det har inte ens gått en månad sedan den nya finska regeringen tillträdde, men på den korta tiden har flera ministrar från det nationalistiska partiet Sannfinländarna hamnat i blåsväder. Näringsministern har hunnit avgå. Han och två andra ministrar har anmälts till Justitiekanslern. Även partiledare Riikka Purra har tvingats be om ursäkt för rasistiska kommentarer som hon skrev år 2008.

Finlands nya regering, där Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna ingår, har bara suttit vid makten sedan den 20 juni, men redan har flera ministrar hamnat i blåsväder. Samtliga tillhör det nationalistiska och högerpopulistiska partiet Sannfinländarna.

Först ut var näringsminister Vilhelm Junnila, som fick avgå efter bara tio dagar på posten – och därmed blev den minister som suttit kortast tid i Finlands historia. Orsaken var att han anklagats för att ha kopplingar till högerextrema grupper och även gjort uttalande i parlamentet om att fler aborter för kvinnor i Afrika vore en lösning på klimatkrisen.

Även inrikesminister Mari Rantanens uttalanden på Twitter om befolkningsutbyte, en högerextrem konspirationsteori, har väckt en kritikstorm. Bland annat ska hon 2021 ha kommenterat en artikel om befolkningsökning i Afrika och twittrat: ”På det här sättet kommer Europa att vara en del av Afrika innan århundradets slut, om inte politiken förändras. Men vissa kanske verkligen vill det”, rapporterar svenska Yle.

Flera JK-anmälningar

Till följd av detta har det kommit in två anmälningar till landets Justitiekansler, JK, mot Rantanen. Tre anmälningar har kommit mot före detta näringsminister Junnila, och en anmälan har lämnats mot Wille Rydman, nytillträdd näringsminister efter Junnila.

Rydman tillhörde tidigare Samlingspartiet. Men för ett år sedan tvingades han lämna partiet efter anklagelser om upprepade fall av sexuella trakasserier och olämpligt beteende mot minderåriga flickor. Polisutredningen lades ner, men Rydman fick ändå lämna partiet och gick senare över till Sannfinländarna. Nu är han alltså utnämnd näringsminister.

Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger till TT att Sannfinländarna med utnämningen vill testa Samlingspartiets gränser:

– Man såg det ganska långt, även jag, som en näpst av Sannfinländarna. Man testar helt enkelt statsministern och Samlingspartiet genom att igen välja en kontroversiell person som dessutom varit med i Samlingspartiet.

N-ord och våldsbejakande kommentarer

Men skandalerna kring det nationalistiska och högerpopulistiska Sannfinländarnas ministrar slutar inte där. Även partiledare Riikka Purra hur nyligen hamnat i hetluften för att ha skrivit en rad rasistiska och även några våldsbejakande kommentarer på sociala medier. De flesta daterar tillbaka till år 2008 och är kommentarer i en blogg tillhörande Sannfinländarnas tidigare ordförande och numera riksdagens talman Jussi Halla-aho. Där finns en rad kommentarer från signaturen ”riikka”, som kopplats ihop med Riikka Purra.

Nyhetssajten Euronews listar några av kommentarerna, såsom ”Är det någon som är sugen på att spotta på tiggare och misshandla n****r barn i Helsingfors idag?” och ”Jag är så full av hat och ren ilska att jag håller på att smälta på min stol. Helvete vad gör du med mitt psyke, islam?”

I september 2008 skrev ’riikka’: ”Om jag fick en pistol skulle det finnas döda kroppar även på pendeltåget.”

Till en början ville Riikka Purra inte höra talas om att hennes gamla uttalanden skulle utgöra några problem och att det inte skulle falla henne in att avgå eller be om ursäkt för något hon sagt för flera decennier sedan, enligt finländska nyhetsbyrån STT.

Bad om ursäkt

Men i tisdags twittrade Purra: ”Jag ber om ursäkt för mina dumma kommentarer på sociala medier för 15 år sedan och den skada och förbittring som de förstås orsakade. Jag är inte en perfekt person, jag har gjort misstag.”

Hon tog i andra tweets också avstånd från våld och rasism. Samtidigt skrev regeringspartiernas ordförande ett uttalande som tog avstånd från rasism och diskriminering, rapporterar Yle.

Men regeringen måste nu visa att de menar allvar med sina uttalanden, säger Hanna Wass, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, till Yle under onsdagen.

– Nu borde Sannfinländarna förklara konkret hur de kan främja det finska folkets intressen samtidigt som de frånsäger sig från alla kopplingar till extremism, rasism och diskriminering, som Purra i sitt uttalande försäkrade, sa hon.

I värsta fall kan de riktigt viktiga frågorna förbli obehandlade, menar hon.

– Det är en uppenbar fara att man genom den här sortens uttalande egentligen bara försöker putsa bort fläckarna från regeringens rykte, säger Wass.

Läs mer:

Finsk journalist smutskastas av sannfinländska politiker

Finland: Högerextrem minister avgår efter skandal

Konspirationsanklagelser mot Sannfinländarna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV