Radar · Utrikes

Konspirationsanklagelser mot Sannfinländarna

Finansminister och Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra är en av de som anklagas för att tro på en högerextrem konspirationsteori.

Nationalistiska Sannfinländarna upplever en knagglig start som regeringsparti i Finland. Efter endast tolv dagar som utnämnda ministrar har en tvingats avgå och tre anklagas för att tro på högerextrema konspirationsteorier.

Det var i fredags som näringsminister Vilhelm Junnila avgick från sin post efter påtryckningar utifrån – och blev därmed den kortast sittande ministern i Finlands historia.

Han anklagades för att ha kopplingar till högerextremism och för att ha använt sig av nazistiska uttryck. Strax efter en misstroendeomröstning mot honom – som han överlevde – dök han upp i en slips med tvättbjörnsmotiv, något som av vissa tolkades som en flört med den amerikanska ytterhögerns symboler.

Skandalen hann knappt blåsa över innan en ny dök upp.

Under helgen har finansministern och sannfinländska partiledaren Riikka Purra, inrikesministern Mari Rantanen och justitieminister Leena Meri varit i blåsväder för att de kopplats ihop med en högerextrem konspiration som går ut på föreställningen om att ett medvetet ”befolkningsutbyte” pågår där ”vita” i västvärlden byts ut mot invandrare, enligt finländska medier.

Alla tre förnekar på söndagen att de är anhängare av konspirationsteorin.

”Partiet talar om konsekvenserna av en dålig invandringspolitik som drabbar Finland och västvärlden. Vi vill åtgärda problem och förändra politik. Vi använder officiell statistik”, skriver Purra på Twitter.

Enligt finska Iltalehti har Purra flera gånger talat om ett utbyte av befolkningen och delat statistik som kan kopplas till teorin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV