Radar · Mänskliga rättigheter

Turkisk journalist åtalas på nytt – för att ”vanära” presidenten

Sedef Kabaş står återigen åtalad för att ha ”förolämpat presidenten” Recep Tayyip Erdoğan.

För andra gången på kort tid står turkiska journalisten Sedef Kabaş åtalad för att ha ”förolämpat presidenten” i Turkiet, Recep Tayyip Erdoğan. Nätverket Coalition for women in journalism (CFWIJ) kräver att alla anklagelser avvisas omedelbart.

”Vi kräver att dessa falska anklagelser som syftar till att misskreditera Kabaş arbete som journalist omedelbart läggs ned av den turkiska domstolen. Journalistik är inget brott”, skriver CFWIJ i ett solidariskt uttalande på torsdagen. Organisationen granskar löpande våld och trakasserier mot kvinnor inom journalistiken och Turkiet står för en övervägande majoritet av de dokumenterade fallen.

Även förra året anklagades Sedef Kabaş för att ha ”förolämpat presidenten” i Turkiet. Hon dömdes till två år och fyra månaders fängelse, men domen är överklagad och hon frigavs efter 49 dagar i häkte. Den gången hade hon citerat ett ordspråk då hon medverkade i ett tv-prorgram som sändes i Tele 1. Ordspråket lyder: ”En tjur blir inte kung bara genom att gå in i palatset, palatset blir en lada.”

I strid med konstitutionen

2015 och 2019 ställdes Sedef Kabaş inför rätta, första gången för ett inlägg i sociala medier om en korruptionsskandal 2013. Den gången friades hon. 2019 fälldes hon för att ha ”förolämpat presidenten” genom kommentarer i ett tv-program. Hon dömdes till 11 månader och 20 dagars fängelse. Domen blev villkorlig.

Under tiden hon satt fängslad 2022 för det citerade ordspråket krävde 27 journalist- och yttrandefrihetsorganisationer hennes frigivning. Flera av dessa medverkade vid rättegången. I en analys av fallet som publicerades i slutet av januari i år betonar Norska Pen vikten av att sätta in fallet i sitt sammanhang, med kris i rättsstaten där fallen som rör förolämpning av presidenten skjutit i höjden sedan 2016-2017. Enligt rapportförfattaren har de tusentals åtalen som enda syfte att tysta politisk opposition, vilket strider mot såväl artikel 10 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och artiklarna 25 och 26 i Turkiets konstitution.

Tele 1 är en av flera kanaler som återkommande bestraffats av Turkiets statliga medieövervakare, nu senast efter att ha rapporterat kritiskt om myndigheternas insatser i samband med jordbävningarna. Ordföranden för Turkiets journalistförbund, Nazmi Bilgin, ser medieövervakaren som kriminell och kallar böterna ett ”grovt brott”.

Nu anklagas Kabaş igen för att försöka ”vanära” landets president Recep Tayyip Erdoğan genom sitt twittrande. Åklagaren citerar 25 inlägg på Twitter som bevis för ”avsikten att vanära”.

Rättsväsendet utnyttjas

Bland inläggen, som Kabaş publicerat på Twitter under en femårsperiod, finns två från hennes personliga Twitterkonto. I det ena återger hon ett uttalande av en journalistkollega och i det andra vad partiledaren för högerpartiet IYI sagt.

I andra inlägg kritiserar hon till exempel vaccinationsstrategin under coronapandemin, och ställer frågan ”Var tog de 128 miljarder dollarna vägen?”. Det senare med referens till anklagelser 2021 från oppositionspartier om att beloppet saknades i den turkiska centralbankens valutareserv.

Kabaş skriver i ett uttalande till åklagaren:

”Majoriteten av de tweets jag postar bygger på fakta. De handlar inte om inbillade saker. De är mina kommentarer och kritik till händelser som redan är kända av allmänheten. Jag är journalist sedan 30 år. Kritik och att ställa de vid makten till svars är grundläggande principer för det journalistiska uppdraget. Därför borde dessa tweets utvärderas i en journalistisk kontext. Jag utövade min yttrandefrihet och frihet som journalist genom att posta dessa tweets. Ingen av dessa tweets innehåller förolämpningar, förbannelser som skulle skada andras person. Tvärtom, dessa utredningar som inletts mot mig, kraven på att mina friande domar ska upphävas, visar att rättsväsendet utnyttjas för att sätta press på mig, tysta och såra mig.”

Rättegången mot Sedef Kabaş inleds om allt går enligt åklagarens planer den 22 juni.

Uppdatering: Den 22 juni avslogs försvarets begäran om att åtalet skulle ogillas. Nya förhandlingar är inplanerade den 16 november.