Radar · Inrikes

Nu ska tamponger och andra mensskydd kvalitetssäkras

För tamponger och andra mensskydd saknas ISO-standarder som säkrar kvaliteten på produkten.

Kvinnor som använt tampong vid menstruation kan ha haft en tampong i kroppen mellan sex och åtta år när mensen upphör vid klimakteriet. Trots detta saknas en internationell standard som kan garantera att tampongen är ofarlig. Men nu är arbetet på gång med att ta fram en sådan standard.

För många andra kroppsnära produkter – blöjor, inkontinensskydd och sexleksaker – finns ISO-standarder, men det saknas för mensskydd.

– Det är lite märkligt eftersom det är produkter som riktar sig till hälften av världens befolkning, säger Gerda Mazi Larsson, till tidningen Kollega.

Hon är ordförande för den internationella kommitté som ska ta fram en standard för mensskydd. 

Den som använder tamponger vid varje menstruation har haft en tampong i kroppen mellan sex och åtta år när menstruationen upphör vid klimakteriet, poängterar Gerda Mazi Larsson.

– I kroppens mest absorberande organ. Då ska det finnas bevis för att det inte är skadligt, säger hon.

Samtidigt behöver dagens produkter inte vara hälsofarliga, säger Gerda Mazi Larsson. 

– Det behöver de inte vara. Men en standard kommer att öka kunskapen om och kvaliteten på mensskydd.

I projektet med att ta fram ISO-standarden för mensskydd deltar experter, branschföreträdare, forskare, organisationer och ISO-personal från 36 länder. De har omkring tre år på sig att enas om hur standarden ska utformas.

Orsaken till att en standard för mensskydd inte redan finns kan vara att alla har förutsatt att det finns en standard, plus att mens är en kvinnofråga och ett tabubelagt ämne, tror Gerda Mazi Larsson. 

Läs mer:

Spansk mensledighet splittrar

Mensambassadör: Behovet av kunskap är stort

Mensskydd borde vara lika självklart som toapapper