Glöd · Debatt

Mensskydd borde vara lika självklart som toapapper

Gratis mensskydd i skolan borde vara en självklarhet, menar skribenterna.

DEBATT Under vår skolgång har vi sett kompisar gå hem för att de blött igenom, ägnat skoltid åt att leta mensskydd och stannat hemma från skolan på grund av mensen. Det duger inte. Det är dags att skolan tar tjejers hälsa på allvar, skriver flera företrädare för Grön Ungdom.

Grön Ungdom i Skaraborg la i höstas fram ett förslag till våra rektorer: det ska finnas lådor eller automater med mensskydd vid varje skoltoalett. Så får alla elever tillgång till mensskydd när behovet är akut. Responsen har varit överväldigande positiv inte bara från rektorer utan även från elever och politiker som tagit del av förslaget. Men där har det tagit stopp. Alla verkar tycka det är en bra idé men ingen vill ta ansvar för att en lösning faktiskt kommer på plats.

Under våra år i skolan har vi sett vilket problem bristande tillgång till mensskydd kan vara för tjejer. Vi har vänner som gått hem för att de blött igenom. Som valt att stanna hemma när de inte haft tillräckligt med mensskydd att ta med sig till skolan. Som fått ägna lektionstid åt att leta efter någon annan som har när skolsköterskan inte varit på plats. Kort sagt: tjejer i svensk skola hindras från att ta del av undervisningen på grund av sin mens.
Så ska det faktiskt inte vara.

En vanlig del av diskussionen kring flickors rätt till utbildning globalt är just vikten av tillgång till mensskydd och att bryta tabun kring mens. Mens kan aldrig tillåtas vara ett hinder för att delta i undervisningen, vare sig i Sverige eller i andra länder, och det är skolans ansvar att se till att alla kan delta på lika villkor. Mensskydd måste finnas tillgängligt när behovet är akut på den plats där det behövs – på toaletten, precis som toapapper.

”Men då borde ju killar få gratis rakhyvlar!” utbrister någon. En fullt rimlig jämförelse om rakning varit en grundläggande förutsättning för att man ska kunna genomföra sin skoldag. Som sagt, när mensen kommer är behovet av mensskydd akut och något som måste tillgodoses för att vardagen ska fungera. Det är inte behovet av rakhyvlar. Ska mensskydd vara lättillgängligt är det helt enkelt en förutsättning att det är gratis för eleverna, på toaletten.

Att investera i mensskydd i skolan är att investera i tjejers hälsa. Mensen utgör en så pass grundläggande del av tjejers vardag att det kan kopplas till hälsa på en mängd olika sätt. Inte bara biologiskt, utan även socialt. Trots att debatten öppnats upp på senare år är mens fortfarande ett tabubelagt ämne, vilket i allra högsta grad påverkar tjejers psykiska hälsa. Genom att sätta upp lådor eller automater med mensskydd skapar vi inte bara lika förutsättningar, vi krossar också tabun. Vi gör mensen till en synlig del av vardagen, vilket öppnar för att fler frågor kring mens normaliseras.

England, Frankrike, Skottland och Nya Zeeland. I Sverige, Försvarsmakten och Österåker kommun. Alla dessa har redan tagit steget. Frågan är bara hur lång tid det ska ta för den svenska skolan att göra samma sak. Det är dags att vi slutar prioritera ner tjejers hälsa och behov i skolan. Mensskydd ska vara lika självklart som toapapper.