Radar · Utrikes

Spansk mensledighet splittrar

Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero, som tillhör vänsterpartiet Podemos, säger att landet äntligen tar itu med ett hälsoproblem som hittills sopats under mattan.

Spanska kvinnor kan få betald ledighet vid kraftiga menssmärtor sedan parlamentets underhus röstat för ett nytt lagförslag. Men lagen om mensledighet kan stoppas av senaten – och har kritiserats av facket som varnar för att den kan missgynna kvinnor.

Parlamentets underhus röstade igenom vänsterregeringens lagförslag på torsdagen med rösterna 190 mot 154 och fem nedlagda röster.

Lagförslaget går nu vidare till senaten. Om det ändras där, går det tillbaka till underhuset för ytterligare en omröstning innan lagen kan börja tillämpas.

Vänsterpartiet Podemos har varit lagförslagets drivande kraft i koalitionsregeringen. Men frågan har visat sig vara kontroversiell och har splittrat både regeringen och fackförbunden.

Fackförbundet UGT varnar för att mensledighet kan stigmatisera kvinnor på arbetsplatsen och gynna män vid rekrytering.

Lagförslaget stärker även aborträtten vid offentliga sjukhus – något som fortfarande är problemfyllt i ett land som präglas av en stark katolsk tradition. Det ska också bli lagligt för 16- och 17-åringar att göra abort utan föräldrarnas godkännande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV