Radar · Miljö

Shell stämmer Greenpeace för protester – kan nå 100 miljoner i skadestånd

Aktivister från Greenpeace under en aktion mot Shells oljeplattform i början av året, med budskapet "sluta borra, börja betala".

Oljebolaget Shell har påbörjat en juridisk process mot Greenpeace UK och Greenpeace International. I den kräver de att Greenpeace ska upphöra med alla protester mot oljebolagets infrastruktur till havs eller i hamnar i världen – för all framtid – eller mötas av ett skadeståndskrav på 8,6 miljoner dollar.

Oljebolaget Shell – som förra året gjorde en rekordhög vinst på nästan 40 miljarder dollar – har satt igång en aggressiv juridisk taktik för att tysta miljöorganisationen Greenpeaces protester. Förutom att kräva ett skadestånd på 2,1 miljoner dollar för en aktion som Greenpeace genomförde i början av året så hotar de också med en så kallad “injunction”, som innebär att en domstol skulle kunna besluta att Greenpeace måste betala enorma böter vid alla framtida protester vid Shells anläggningar, något som beräknas kunna uppgå till 8,6 miljoner dollar (närmare 94 miljoner kronor).

Protesten i fråga handlar om en aktion mellan den 31 januari och 12 februari i år, där sex aktivister tog sig ombord på Shells första nya bemannade plattform i Nordsjön på 30 år, under tiden som den fraktades till sin plats i Nordsjön.

En av aktivisterna som deltog, och som Shell nämner i sin stämningsansökan, är Yeb Saño, chef för Greenpeace Sydostasien.

"Försöker tysta"

– Jag har upplevt den förödelse som Shell och liknande företag har orsakat. För tio år sedan talade jag vid FN:s globala klimatförhandlingar samtidigt som min bror fortfarande saknades i förödelsen efter supertyfonen Haiyan, säger han i ett pressmeddelande.

– Shell försöker nu tysta mina legitima krav: att företaget ska upphöra med sin vansinniga och giriga jakt på mer fossila bränslen och ta ansvar för den förstörelse som företagets produkter orsakar i världen. Jag kommer inte backa för oljebolagen, så länge Shell vägrar att sluta borra, vägrar jag att sluta kämpa för klimaträttvisa.

Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige, är djupt kritisk till Shells agerande.

– Shell har nu övergett alla försök att efterlikna ett ansvarstagande företag. De skrotar gröna initiativ, sparkar anställda som arbetar med förnybar energi, och har aktivt förvrängt klimatsamtalen genom att hävda att en utfasning av fossila bränslen skulle vara “farligt”. Nu försöker Shell dessutom stoppa Greenpeace från att driva kampanjer och tysta helt rimliga krav på att oljebolag ska betala för de enorma klimatrelaterade skador och förluster de orsakat, säger hon i pressmeddelandet.

Juridiska kostnader

Greenpeace UK och Greenpeace International har svarat Shell att de skulle gå med på att sluta protestera om Shell går med på att sluta förstöra klimatet – exempelvis genom att följa det nederländska domstolsbeslutet, som kräver att företaget minskar sina utsläpp med 45 procent till 2030, jämfört med 2019.

Om stämningen hamnar i domstol skulle det kunna innebära mycket stora juridiska kostnader för Greenpeace, i storleksordningen miljontals dollar. Greenpeace UK har bett sina supportrar om nöddonationer för att hjälpa organisationen att driva fallet vidare.

Läs mer: 

Klimataktivister har bordat fartyg med Shells oljeplattform

Protester mot Shells oljeplattform fortsätter – möttes upp av aktivister

Historisk seger: Shell fälls i domstol för sitt otillräckliga miljöarbete

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV