Radar · Miljö

Protester mot Shells oljeplattform fortsätter – möttes upp av aktivister

Aktivister från Greenpeace ombord på Shells nya oljeplattform vecklar ut en banderoll i protest.

Greenpeace Norden fortsätter sina protester mot Shells nya olje- och gasplattform i Nordsjön. Under söndagen möttes den gigantiska plattformen upp av Greenpeace-aktivister när den anlände till Haugesund.

Oljejätten Shells nya och första bemannade plattform i Nordsjön på 30 år, som förväntas producera motsvarande 45 000 fat olja dagligen under en period på 20 år, möter starka protester från Greenpeace. I januari och februari utförde aktivister från organisationen två olika protester mot plattformen, som de lyckades ta sig ombord på via gummibåtar.

Nu fortsätter protesterna mot oljejätten, som för några dagar sedan presenterat sin högsta årsvinst sedan bolaget startade för 115 år sedan och har indikerat att deras nya plattform skulle kunna öppna upp ytterligare områden i Nordsjön.

”Tjänar miljarder på mänskligt lidande”

När det 51 000 ton tunga fartyget White Marlin, som transporterar oljeplattformen, anlände till Haugesund i Norge under söndagen, möttes det upp av en segelbåt med aktivister från Greenpeace, med kravet att Shell börjar betala för ”sitt historiska ansvar” för klimatkrisen. Samtidigt vecklade de aktivister som i 13 dagar ockuperat oljeplattformen ut en banderoll med texten ”Stop drilling. Start paying”.

En av dem på plats var Yeb Saño, som tidigare varit chefsförhandlare för Filippinerna vid de globala klimatförhandlingarna och i dag är generalsekreterare för Greenpeace Sydostasien.

 Oljejättar som Shell tjänar miljarder på det enorma mänskliga lidande som deras verksamhet orsakar. Vi är här för att få dem att ändra kurs. När Shell utvinner mer olja orsakar det en våg av död och förödelse runt om i världen, det orsakar kraftigare tyfoner, fler dödliga värmeböljor och torka. Allra värst kommer det drabba de människor som har gjort minst för att orsaka klimatkrisen, säger Yeb Saño i ett pressmeddelande.

Greenpeace aktivister möter upp Shells oljeplattform på en segelbåt
Greenpeace aktivister möter upp Shells oljeplattform på en segelbåt. Foto: © Christian Åslund/Greenpeace

Enligt Greenpeace skulle förbränningen av olja och gas från den nya plattformens slutdestination, Shells oljefält i Penguins i Nordsjön, orsaka ett utsläpp på 45 miljoner ton CO2, vilket är mer än Norges totala årliga utsläpp. 

– Det Shell gör borde vara olagligt. De har vetat, sedan innan jag föddes, att deras verksamhet driver på klimatförändringar som drabbar miljontals människor världen över. Vi har en kort tid på oss att vända utvecklingen, men istället för att använda sina mångmiljardvinster till att hindra krisen de skapat, lägger de sina enorma resurser på att sjösätta en helt ny olje- och gasplattform, som ska vara verksam i 20 år, för att borra efter mer fossilgas och suga ut de sista dropparna olja, säger den svenska aktivisten Daniel Zetterström som också deltog i söndagens protest.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV