Radar · Miljö

Historisk seger: Shell fälls i domstol för sitt otillräckliga miljöarbete

Historisk seger i Haag när Shell fälls.

Utsläppsjätten Shell har gjort sig skyldig till allvarlig skada för klimatet, det slår domstolen i nederländska Haag fast. Det är första gången i historien som ett storföretag döms på dessa grunder – och konsekvenserna väntas bli enorma för utsläppsjättar globalt.

Den 26 maj 2021 kommer att gå till historien för miljörörelsen. Storföretaget Shell har nämligen beordrats av domstolen i Haag att följa Parisavtalet – och företaget döms för att ha bidragit kraftigt till klimatförändringarna. Domen slår även fast att företagets klimatpolicy inte är tillräckligt konkret i dagsläget, samt att mänskliga rättigheter hotas av Shells verksamhet. Utsläppsjätten tvingas dessutom sänka sina koldioxidutsläpp med 45 procent inom tio år.

Miljöorganisationen Friends of the Earth har varit en stor pådrivare i att få Shell att hållas ansvariga, och de är mycket nöjda med att det till slut blev en fällande dom.

– Detta är en monumental seger för vår planet och för våra barn. Domaren lämnade inget utrymme för tvivel, Shell orsakar farlig klimatförändring och de måste stoppa sitt destruktiva beteende nu, säger Donald Pols, talesperson för Friends of the Earth, enligt Pressmachine.

Och fortsätter:

– Denna dom är ett enormt steg framåt för den internationella klimatrörelsen. En av världens största förorenare har äntligen hållits ansvarig. Jag är fylld med hopp för framtiden, eftersom vi vet att klimatkrisen inte väntar och inte stannar vid våra gränser. Det är därför det är så viktigt att domstolen nu tvingar Shell att ta ansvar för sina handlingar. Detta är också en tydlig signal till de andra stora förorenare att de också måste agera nu.