Radar · Miljö

Klimataktivister har bordat fartyg med Shells oljeplattform

Aktivister från Greenpeace närmar sig lastfartyget som transporterar Shells oljeplattform.

Klimataktivister från Turkiet, Argentina, USA och Storbritannien har tagit sig ombord på ett lastfartyg som transporterar en ny oljeplattform som ska möjliggöra för oljebolaget Shell att utvinna mer olja i Nordsjön.

Aktivisterna tog sig ombord på det 51 000 ton tunga fraktfartyget nordväst om Lanzarote, uppger Greenpeace. Med sig har de proviant för att kunna ockupera fartyget i flera dagar.

– Vi måste stoppa dessa företag från att borra efter mer fossila bränslen, och börja tvinga dem att betala för skadorna de orsakar. När Shell utvinner mer olja orsakar det en våg av död och förödelse runt om i världen, med värst påverkan på de människor som har gjort minst för att orsaka klimatkrisen, säger Yeb Saño, aktivist ombord på Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise och tidigare huvudförhandlare för Filippinerna vid de globala klimatförhandlingar, i ett pressmeddelande.

Oljeplattformen som aktivisterna nu befinner sig på är Shells första helt nya bemannade plattform i Nordsjön på 30 år. Den förväntas kunna producera upp till 45 000 fat olja per dag, och Shell har även indikerat att plattformen skulle kunna öppna upp ytterligare områden i Nordsjön för prospektering.

– Oljebolagen måste ta ansvar och betala för alla de skador och förluster de i decennier orsakat genom att underminera klimatvetenskap och fördröja politiskt agerande istället för att ställa om sin affärsverksamhet. Fossilindustrin har nu ett litet fönster att göra rätt för sig och bidra till klimaträttvisa för kommande generationer och de som redan drabbas av klimatkatastrofer på grund av deras agerande, men då måste de också vara med och stå för kostnaden för den energiomställning som krävs, säger Yeb Saño.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV