Radar · Nyheter

Nu startar rättegången i hovrätten mot Hamid Noury

Den krigsbrottsåtalade Hamid Noury förhörs i Stockholms tingsrätt.

I juli dömdes han till livstids fängelse för folkrättsbrott i Iran av Stockholms tingsrätt. Nu ska en högre instans pröva det uppmärksammade fallet. Idag startar rättegången mot Hamid Noury i Svea hovrätt.

Det har blivit ett av det mest uppmärksammade och omfattande rättsfallet i sitt slag i Sverige. Att en man misstänkt för delaktighet i folkrättsbrott och avrättningar som skedde i Iran för 34 år sedan kan höras och dömas i Sverige hör inte till vanligheterna. Men eftersom Sverige tillämpar principen om universell jurisdiktion och det handlar om allvarliga internationella brott så är det möjligt.

Men utan svenskiraniern Iraj Mesdaghi hade det sannolikt inte skett. Han var en av de som satt fängslad på Gohardashtfängelset i Iran sommaren 1988, då hundratals politiska fångar avrättades genom hängning och där Hamid Noury jobbade som åklagarbiträde. Med nöd och näppe slapp Iraj Mesdaghi undan döden, men sedan dess har han ägnat ett liv åt att samla in information och dokumentera tortyren och morden som beordrades av den iranska regimen.

Greps på Arlanda

År 2019 kunde han med hjälp av en bekant lura Hamid Noury till Sverige. De fick honom att tro att han skulle till Sverige för att gå på sightseeing, åka kryssning, träffa kvinnor och festa.

Men samtidigt kontaktades jurister och polis här i Sverige för att informera om planerna, och när Hamid Noury väl landade på Arlanda flygplats i november 2019 så kunde han omedelbart gripas.

Efter det satt han häktad i Sverige fram till rättegången i Stockholms Tingsrätt, som i juli, efter tio månaders rättegång, dömde honom till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord.

– Att se mannen som torterade mig när jag var fånge, själv sitta fängslad och gå genom det svenska rättsväsendet, där kvinnor är åklagare och domare och där han får en riktig prövning, inte som den vi fick på bara några minuter… det gör mig glad. Sverige måste vara den värsta platsen på jorden för människor som han, sa Iraj Mesdaghi till TT i juli när domen föll.

Nu blir det upp till hovrätten att avgöra om tingsrättens dom står sig.

Läs mer:

Livstids fängelse för folkrättsbrott i Iran

”Sverige värsta platsen för människor som han”

Krigsbrottsåtalad: Jag säljer inte mitt hemland

Livstid yrkas för massmordsmisstänkt iranier

Historiskt åtal väckt i Sverige om massmord i Iran