Radar · Politik

Livstid yrkas för massmordsmisstänkt iranier

Under nästan nio månader har Stockholms tingsrätt hört berättelser om tortyr och avrättningar i ett iranskt fängelse 1988. Åklagare yrkar på livstids fängelse. Nu går rättegången mot folkrättsbrotts- och mordåtalade Hamid Noury mot sitt slut.

(Uppdaterad) Personer som själva satt i fängelset och såg sina kamrater föras till avrättningssalen där de hängdes i grupp, vissa av dem själva utsatta för tortyr, har tillsammans med familjemedlemmar till de avrättade vittnat i Stockholms tingsrätt.

"Söker sanning, inte hämnd"

Vissa av dem har färdats från andra länder för att medverka i rättegången, som för första gången ställer någon till svars för brott begångna av den iranska diktaturen. Andra har medverkat på länk, eller rest från sina hem i Sverige, dit de flydde från förtryck.

Utanför rättssalen står Nina Toobaei med ett fotografi av sin bror hängd runt halsen. Det är tredje gången hon flyger från sitt hem i Toronto, Kanada, för att närvara under rättegången.

– Det är viktigt, eftersom Hamid Noury vet vem min bror var. Han vet mer än vi gör om vad som hände. Vi vet inte exakt när han avrättades, eller var han ligger begraven. Vi letar efter sanningen, inte hämnd. Avslut, säger hon.

Brodern Siamaks namn finns bland de hundratals som Hamid Noury enligt åtalet misstänks för att ha deltagit i att döda.

Tusentals dödade

Hamid Noury, som hunnit fylla 61 år under sin tid i häktet, misstänks för att ha varit delaktig i att döda hundratals personer, bland annat genom att leda dem till avrättningssalen.

Antalet politiska fångar som dödades i Iran 1988 tros däremot vara flera tusen – det exakta antalet personer som tvingades till galgarna på grund av sin politiska eller religiösa övertygelse har aldrig gått att helt bekräfta.

Rättegången har flera gånger blivit känslosam. Ofta har ljudet från demonstranterna utanför tingsrätten, där organisationen Folkets mujahedin anordnat protester mot Noury och den iranska statsapparaten under hela rättegången, hörts in i salen. Även på måndagsförmiddagen avbröts förhandlingen tillfälligt, eftersom demonstranternas slagord mot den iranska regimen hördes in i salen.

Den politiska organisationen Folkets mujahedin är central i åtalet. Många offer dödades just på grund av att de var medlemmar i den regimkritiska organisationen, eller för att de helt enkelt inte ville ta avstånd från den. Det var just Folkets mujahedin som Irans dåvarande ayatolla, Ruhollah Khomeini, riktade sig till i sin ”fatwa”, den religiösa order som åklagare menar låg till grund för avrättningarna.

De ljuger

Nu, på måndagen och tisdagen, är det dags att höra försvarets version av vad som hände under sensommaren 1988. Men den långdragna rättegången, som sker med hjälp av tolk, har försenats och måndagen börjar med ett anförande från målsägarbiträde Kenneth Lewis.

Hamid Noury har tidigare hävdat att han var föräldraledig när avrättningarna ägde rum, att han inte jobbade särskilt mycket i fängelset i fråga och att han inte ens hade en så pass hög position som han tillskrivs i åtalet.

– De ljuger allihop, har han sagt om fallets vittnen och målsägare.

Läs mer: 
Historiskt åtal väckt i Sverige om massmord i Iran
Rättegång om krigsbrott flyttas till Albanien
Oreda i rättssal när krigsbrottsåtalad förhördes
Krigsbrottsåtalad: Jag säljer inte mitt hemland

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV