Radar · Djurrätt

Kokainkatt och sengångare räddade – bilder från världen

Vid en veterinärkontroll upptäcks att den förrymda servalen har kokain i kroppen.

I USA omhändertas ett stort kattdjur som har kokain i kroppen och i Ukraina räddar Natalia Popova en krigsskadad vit tiger. Ögonblicksbilder från världen berättar om vanvård och djurplågeri, liksom ett stort engagemang för djuren.

Servalen Amiry blev känd som ”Kokainkatten” efter att han tagits om hand av ett räddningscenter för djur i Cincinnati, USA. Vid en medicinsk kontroll upptäcktes att han hade kokain i kroppen. Amiry fångades in efter att han flytt upp i ett träd från en bil som stoppades av polisen. Han fördes till Cincinnati animal CARE, som året innan tog hand om en apa, en kapucin, hög på metamfetamin. Det har blivit mer populärt med vilda djur som husdjur, särskilt efter att det läggs ut videor med bland annat servaler på sociala medier. I EU är det fortfarande tillåtet med exotiska husdjur, men det finns planer på en så kallad positiv lista över legala djur.

Hästar och andra djur nyttjas vid olika firanden i Spanien
Hästar och andra djur nyttjas vid olika firanden i Spanien. Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Hästarna i San Bartolome de Pinares – Spanien

Hästar rids genom brinnande eldar under firandet av Sant Antoni i San Bartolome de Pinares, Spanien. Enligt traditionen renas djuren genom elden och röken och skyddas under det kommande året. Det politiska partiet pacma kräver ett stopp på djurplågeriet då hästarna blir skräckslagna och kan skadas. Spanien har ofta kritiserats för sina kulturella traditioner där djur utsätts för lidande och dödas, som tjurfäktningar och tjurrusningar. Traditionen att kasta en levande get från ett klocktorn stoppades år 2000 efter omfattande protester.

Stora husdjur överges när ägarna flyr kriget i Ukraina
Stora husdjur överges när ägarna flyr kriget i Ukraina. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Tigern i Chubynske – Ukraina

En vit tiger omhändertas efter att ha blivit traumatiserad av kriget i Ukraina. I staden Chubynske driver Natalia Popova ett räddningscenter för krigsskadade djur i samarbete med djurskyddsorganisationen UA animals. Hundratals djur har räddats från kriget och förflyttats till säkrare område i västra Ukraina eller utomlands. Många av de vilda djuren, som tigrar, lejon, leoparder och björnar, var husdjur och övergavs när ägarna flydde.

Bisonoxar ska återigen få ströva fritt i sina ursprungliga områden
Bisonoxar ska återigen få ströva fritt i sina ursprungliga områden. Foto: David Zalubowski/AP/TT

Bisonoxarna i Golden – USA

35 bisonoxar förflyttas till ursprungsbefolkningens reservat i USA, som del av ett projekt att låta djuren återetablera sig i deras ursprungliga områden. Från att runt 60 miljoner bisonoxar strövade fritt fanns bara några hundra individer kvar i slutet av 1800-talet efter intensiv jakt av turister och amerikanska soldater. Bisonoxarna är kulturellt viktiga för ursprungsbefolkningen, som får utökat ansvar över förvaltningen. Studier har också visat att de betande djuren har betydelse för den biologiska mångfalden i landskapet.

Sengångare och andra vilda djur är attraktiva i den illegala djurhandeln
Sengångare och andra vilda djur är attraktiva i den illegala djurhandeln. Foto: Bruna Prado/AP/TT

Sengångaren i Brasilien – Rio de Janeiro

Sengångaren Gloria räddades från djurtrafficking sedan hon blivit bortförd från djungeln för att säljas illegalt. På Free life institute NGO i Rio de Janeiro, Brasilien, vårdas skadade djur tills de, om möjligt, kan släppas fria i naturen. Runt 100 miljoner djur och växter säljs varje år på den svarta marknaden, som omsätter miljarder. Den omfattande handeln har lett till att det totala antalet vilda djur har minskat globalt med minst 60 procent enligt studier. Hotade arter som är mer attraktiva har minskat ännu mer i antal.

Läs mer:

Fler djur räddas från att bli handelsvaror

De hjälper djuren i jordbävningens spår

Stora däggdjur bidrar till att bromsa uppvärmning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV