Radar · Djurrätt

De hjälper djuren i jordbävningens spår

Omhändertagna hundar på kontroll hos veterinären.

Vid sidan av det arbete som pågår för att söka efter och hjälpa de miljontals människor som drabbats av jordbävningarna i Turkiet och Syrien, pågår också insatser för att hjälpa djuren. I Kahramanmaraş i södra Turkiet tar räddningsarbetare från organisationen Peta hand om skadade husdjur.

Jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien drabbar också djuren. Många aktivister har begett sig till regionen för att söka efter husdjur som efterlysts av sina ägare, skriver Yeşil Gazete. På plats finns bland annat finns räddningsarbetare från djurrättsorganisationen Peta, som gräver igenom spillrorna för att rädda djur från byggnader som håller på att kollapsa eller redan gjort det.

– Just nu så är varje minut en kamp för överlevnad för djur i Kahramanmaraş, i Elbistan och andra städer som påverkats av krisen. Många av dem haltar över gatorna i desperat jakt på mat och värme, ofta med hemska sår och skador som de troligtvis har fått när byggnader runt dem kollapsade, säger Petas viceordförande Mimi Bekhechi, som tills helt nyligen befunnit sig i området tillsammans med tre kollegor.

Mat och vatten prio ett

Om levande djur hittas så samarbetar de med lokala räddningsarbetare som ordnar med säker transport till en klinik, berättar hon.

– Vi letar även efter skadade djur på gatorna och lyssnar om vi hör djurläten.

Mimi Bekhechi och katten Talia som hittades i förra veckan i Kahramanmaraş. Hon fick röntgen som visade att hennes höft var ur led, och hon är nu i säkerhet på en klinik i Adana där hon opereras. Foto: Peta Foto:
En blind katt som tagits om hand av Peta. Foto: Peta  Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Peta samarbetar med flera partnerorganisationer, till exempel Vegan derneği Türkiye, och delar ut hund- och kattmat, räddningsburar, koppel och andra hjälpmedel genom ett nätverk av lokala grupper som hjälper djur i några av de hårdast drabbade områdena. Hittills man hjälpt till med att rädda 40 fåglar, 23 katter och åtta hundar ur rasmassorna.

– Vår första prioritet är att ge dem mat och vatten. Då många djur suttit fast under spillror i flera dagar i iskall temperatur ordnar vi med filtar eller placerar dem i ett varmt fordon innan vi tar dem till närmaste klinik – som kan finnas nästan 300 kilometer bort, då det inte finns några fungerande veterinärkliniker i de jordbävningsdrabbade områdena. När djuren fått medicinsk hjälp så flyttas de till djurhem i Ankara och Istanbul, där de kan bli bedömda för adoption om deras familjer inte kan hittas, förklarar Mimi Bekhechi.

Djur på bondgårdar också drabbade

De flesta djuren som Peta har hjälpt är troligtvis husdjur, men det kan också röra sig om hundar och katter som lever på gatorna. Men även djuren i jordbruket far illa; deras stallar har rasat, och många uppfödare tvingas sälja sina djur för underpris. Enligt uppgifter från det turkiska statistikinstitutet, som Yeşil Gazete hänvisar till, finns det i de drabbade områdena över 11 miljoner boskapsdjur.

– Vi vet att när en katastrof äger rum – vare sig det är en tornado, extrem översvämning, en brand eller en jordbävning – så kommer djur på bondgårdar att lida. Vanligtvis så har de inget sätt att fly och om de inte dör direkt så kommer de troligtvis att avlida av hunger, törst eller på något annat smärtsamt, skrämmande sätt. Vi hoppas att godhjärtade människor kommer att leta efter dem om de kan – och om vi kan hjälpa dem så gör vi det, säger Mimi Bekhechi.